Οι κινήσεις στη σκακιέρα περνούν από την Πολιτική Γραμματεία

Συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια κυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει σήμερα να παίξει κομβικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα και τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία.

“Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

“Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο. Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση; Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;”.

Αν, πάντως, το Έκτακτο Συνέδριο πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, τότε -σύμφωνα με το Καταστατικό- τυχόν νέα μέλη δεν θα μπορούν να ψηφίσουν συνέδρους, καθώς δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία έχουν μόνο τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα δυο μήνες πριν από το Συνέδριο.

Διαβάστε: Οι κινήσεις στη σκακιέρα περνούν από την Πολιτική Γραμματεία


Οι αντάρτες ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος

Αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την Αριστερή Πλατφόρμα έχει μπροστά του και τις μικρότερες συνιστώσες που διαφωνούν, καθώς και την «προεδρική» κίνηση των «53». 

Η γιορτή Λαφαζάνη για το iskra με πολλαπλά μηνύματα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει πυρετωδώς για τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή τα πέντε χρόνια από τη δημιουργία της ιστοσελίδας iskra που απηχεί τις θέσεις της Πλατφόρμας.

Η ανοιχτή συγκέντρωση στο κλειστό του Πανελληνίου λαμβάνει χαρακτήρα «μανιφέστο» για τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον τελευταίο σύμφωνα με συνεργάτες του να ετοιμάζει εκτός των άλλων μία αναλυτική παρουσίαση της επόμενης ημέρας της ρήξης σε περίπτωση μη υπαναχώρησης των δανειστών, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο έντονη «αυτονομιστική» χροιά στην εκδήλωση. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες και η κινητοποίηση για την εκδήλωση της Δευτέρας είναι πυρετώδεις στις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς στόχος των ιθυνόντων είναι η μαζική προσέλευση κόσμου ως επίδειξη δύναμης προς το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη λαμβάνουν υπόψη τους τα σενάρια για «εκλογικό αιφνιδιασμό» από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, με τη μη συμπερίληψή τους στις εκλογές λίστες και επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμοι διά πάν ενδεχόμενο. Η «κατάπαυση πυρός» μεταξύ των διαφωνούντων και του Μεγάρου Μαξίμου είναι προσωρινή, καθώς είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την διασφάλιση της ευρωπαϊκής προσήλωσης της χώρας και της αποφυγής του Grexit και σε καμία περίπτωση δεν έχει συντελεστεί άμβλυνση του συγκρουσιακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.