Πολιτικοί αρχηγοί: Το χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης

Σε μαραθώνια φαίνεται να εξελίσσεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Να θυμίσουμε ότι στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος. Το τέλος της συνεδρίασης θα φέρει στο φως, όπως αναμένεται, και το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, με επικρατέστερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να αποκλείεται επίσης ο διορισμός του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Από τη Νέα Δημοκρατία είναι παρών ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.

Κείμενο κοινών θέσεων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για την έκδοση κειμένου το οποίο θα περιλαμβάνει θέσεις κοινά αποδεκτές από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι πολιτικοί αρχηγοί πιέζουν τον Πρωθυπουργό για όσον το δυνατόν συντομότερα να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.

Το χρονικό της συνεδρίασης

Στις 12:40 δόθηκε η εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμαστούν τοστ για τους πολιτικούς αρχηγούς που συσκέπτονται, κάτι που προϊδεάζει ότι είναι πιθανόν να κρατήσει πολύ ώρα η συνεδρίαση.

Στις 12:51 έκαναν διάλειμμα για να μιλήσει ο κ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στις 13:00 υπήρξε ιδιαίτερη συνομιλία του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη δημιουργία Εθνικής διαπραγματευτικής Ομάδας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε ξανά μετά το διάλειμμα στις 13:25.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να μιλήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό, κάτι που θα γίνει σε διάλειμμα της συνεδρίασης.

Ο Π. Λαφαζάνης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών.

Στις 13:40 ιδιαίτερη συνομιλία Τσίπρα - Λαφαζάνη σε γραφείο του προεδρικού Μεγάρου. Πιθανή επικοινωνία με Πούτιν.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα.

Στις 13:46 η σύσκεψη συνεχίζεται χωρίς τον Πρωθυπουργό ο οποίος συνεχίζει από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας κ. Γεννηματά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ηγέτες του εξωτερικού.

Στις 13:50 ολοκληρώθηκε η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν χωρίς την παρουσία Λαφαζάνη ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόεδρος και Ευρώπη

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με άμεση προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην χώρα.