Τσίπρας: Ζήτησα και πάλι παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και οι μισθοί και οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένα έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής και λίγο αφότου ανακοινώθηκε πως αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κλειστές αλλά και θα επιβληθούν capital controls.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας έστειλε εκ νέου αίτημα σήμερα για παράταση πέντε ημερών προς την Ελλάδα. Το αίτημα έστειλε ο κ. Τσίπρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Είναι οι μόνοι που μπορούν ακόμη και απόψε το βράδυ να ανατρέψουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η χθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ να μην εγκρίνει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια πρωτοφανή πράξη αμφισβήτησης στα δικαιώματα ενός λαού για να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα» είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την άρνηση του Γιούρογκρουπ να μην δώσει καμία παράταση στην Ελλάδα. 

Επέρριψε την ευθύνη στους θεσμούς για το λουκέτο στις ελληνικές τράπεζες και την επιβολή ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων λέγοντας πως το «όχι του Γιούρογκρουπ εξώθησε την ΕΚΤ» να μην αυξήσει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και «ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδας να επιβάλλει capital controls».

Σε σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε την άρνηση του Γιούρογκρουπ, «πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

Προχώρησε ακόμη λέγοντας πως η επιβολή των μέτρων αυτών είναι «να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». Όπως είπε όμως με αυτό, «το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πεισμώσουν τον ελληνικό λαό να απορρίψει τα τελεσίγραφα των δανειστών».

Απηύθυνε έκκληση προς τον ελληνικό λαό για «νηφαλιότητα και υπομονή» και τους κάλεσε να είναι «ψύχραιμοι στις όποιος τυχόν δυσκολίες προκύψουν» αφότου διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των καταθέσεων και των μισθών και των συντάξεων.

«Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και τον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκαιο μπορεί να επικρατήσει» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «τούτες τις κρίσιμες ώρες που αναμετρώμαστε με το ανάστημα της ιστορίας, ο μόνος φόβος μας είναι ο φόβος».