Κλειστές οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα

Κλειστές θα παραμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, η τραπεζική αργία θα επιβληθεί για έξι ημέρες, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος. 

Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε επιβάλλονται όρια στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).

Να σημειωθεί ότι δεν θα επιβληθούν όρια μόνον στις αναλήψεις χρημάτων αλλά και στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το ρεπορτάζ, αυτή την ώρα καθαρογράφεται το κείμενο που θα προβλέπει όλους τους όρους των capital controls.

Το κείμενο αυτό θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Πάντως το όριο θα αφορά φυσικά πρόσωπα (δηλαδή και όρια ανάληψης και μεταφοράς κεφαλαίων αλλά και στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες). 

Στο Συμβούλιο, εκτός του υπουργού Οικονομικών, μετέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, 'Ανθιμος Θωμόπουλος.

Κλειστό θα παραμείνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα και παρέπεμψαν σε δηλώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Τοποθέτηση αναμένεται από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.