Εκβιάζει capital controls η ΕΚΤ με τον ELA των ελληνικών τραπεζών;

Την παράταση της παροχής έκτακτης χρηματοδότησης προς της ελληνικές τράπεζες για 48 ώρες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA  αποφάσισε η ΕΚΤ κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ ουσιαστικά εκβιάζει την απόφαση για την επιβολή capital controls στην Ελλάδα.

Η απόφαση να μην αυξηθεί το όριο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι τα αποθέματα των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν πλέον τα 2 - 3 δισ. ευρώ.

Με τη μαζική κίνηση των καταθετών να σηκώσουν όσα χρήματα μπορούν μέσω των ΑΤΜ, άγνωστο παραμένει πότε τα αποθέματα αυτά θα εξαντληθούν.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις αναλήψεις μετρητών, τα ταμεία των τραπεζών αδειάζουν και τα κεφάλαια που μεταφέρονται μέσω e- banking στο εξωτερικό.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν ερωτήθηκαν για το τι σημαίνει η απόφαση για τον ELA δήλωσαν ότι πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής, παραπέμποντας στη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος σημαίνει ότι «μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Σύμφωνα με τα δυο επικρατέστερα σενάρια των οικονομολόγων:

- Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον τις δυο επόμενες μέρες, οι οποίες θα χαρακτηριστούν τραπεζική αργία (bank holiday).

- Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές αλλά από αύριο θα ισχύσουν capital controls.

Στην πρώτη περίπτωση, τα ΑΤΜ των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά αλλά θα γίνονται αναλήψεις με περιορισμένο όριο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εφοδιαστούν τα ΑΤΜ με χρήματα αφού το φυσικό χρήμα περιορίζεται ασφυκτικά στην αγορά.

Ερώτημα είναι τι θα ισχύει με τα όρια συναλλαγών μέσω web banking.