“Παράθυρο” για επιβολή capital controls αφήνει το Eurogroup

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (πλην του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στο δεύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης) στο δεύτερο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, "τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει οποιαδήποτε δράση που μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με το καταστατικό της. Ο EFSF και ο ESM παραμένουν τα ισχυρά εργαλεία με την πλήρη στήριξή μας, όπως πάντα".

Σύμφωνα με το κείμενο, η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς προοπτικές για μία νέα επακόλουθη συμφωνία, "θα απαιτήσει μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος".

"Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συνεδριάσει ξανά για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όταν χρειαστεί, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης", επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.