Το “τεφτέρι” για το χρέος και το “τεφτέρι” Σαμαρά

Μπορεί σήμερα να ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά το χρέους αλλά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς, όμως, να εκμυστηρεύονται από πού προέρχεται η αισιοδοξία τους. Εφόσον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε αναμένεται να λήξουν οι προσφορές για την επαναγορά του χρέους τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση με δεδομένο ότι θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της δόσης μαμούθ θα οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.

Ο κ. Σαμαράς εκτός από το "τεφτέρι" για το χρέος έχει ανοίξει το δικό του "πολιτικό τεφτέρι" με στοχοχρονοδιαγράμματα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις, επιχειρώντας να συνδυάσει αποφάσεις, πρωτοβουλίες και ταϊμινγκ. Ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση μιας μαραθώνιας διαπραγματευτικής διαδικασίας θέλει να δει από τους υπουργούς του άμεσα και απτά αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη αγωνία του κ. Σαμαρά είναι να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει να φαίνεται  έργο τόσο εκτός όσο και εντός χώρας. 
Στοίχημα για τον κ. Σαμαρά είναι να εισρεύσει χρήμα στην αγορά και να ενισχυθεί η ρευστότητα της  οικονομίας ώστε να αρχίσει να αλλάζει και το κλίμα  στην κοινωνία.

Όμως ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με το φορολογικό καθώς οι ρυθμίσεις για το αφορολόγητο των παιδιών θεωρούνται άδικες. Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει οδηγίες να βρεθούν τρόποι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και ταυτόχρονα να περιοριστεί η αδικία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος παρενέβη και δήλωσε ότι δεν θα μπουν τα  ασφαλιστικά ταμεία στην επαναγορά του χρέους για να ηρεμήσει τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονταν  στη λογική ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έλθει νέο κούρεμα παροχών και συντάξεων από τα ταμεία.

Πολιτικά όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα πλήττεται η μεσαία τάξη. Αν δεν υπάρξουν πολιτικές προς την κατεύθυνση της στήριξης της μεσαίας τάξης  γνωρίζουν οι επιτελείς του κ. Σαμαρά θα καταστεί ανέφικτος ο στόχος να δημιουργηθεί ένα αστικό σχήμα που θα εκφράζει τις  παραγωγικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει πόλος για να στηρίξει την κυβέρνηση στην κοινωνία.