Με το βλέμμα στην επαναγορά χρέους ο Σαμαράς

Mε σταθερή επιδίωξη τη βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό «πορεύεται» η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς με κάθε ευκαιρία θα επιδιώκει να δώσει ελπίδα στους πολίτες μιλώντας για ανάπτυξη και ανάσχεση της ανεργίας. Στο εξωτερικό θα συνεχίσει τις επαφές με ιδιαίτερα κρίσιμη την συνάντηση με τον Βαυαρό πρωθυπουργό στις 9 Δεκεμβρίου στο Μόναχο. Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ήταν ιδιαίτερα σκληροί έναντι της Ελλάδας και ο κ Σαμαράς μετά και τη σημερινή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο όπου αναμένεται να εγκριθεί το νέο πακέτο θέλει να καταδείξει ότι πλέον το αρνητικό κλίμα έχει αναστραφεί. Νωρίτερα ο κ Σαμαράς θα είναι στην Κύπρο για το Μνημόσυνο του Τ. Παπαδόπουλου όπου θα μιλήσει ενώ θα είναι παρών και ο κ Λιλίκας - στενός φίλος του - που θα είναι αντίπαλος του αδελφού κόμματος ΔΗΣΥ του οποίου ηγείται ο κ Αναστασιάδης.

Την επομένη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Όσλο όπου μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, για την απονομή του  Νόμπελ Ειρήνης που φέτος δόθηκε από τη Σουηδική ακαδημία στην Ε.Ε. Στη Νορβηγική Πρωτεύουσα θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει στο παρασκήνιο την πρόοδο του προγράμματος επαναγοράς του χρέους καθώς όπως όλα δείχνουν την επομένη ημέρα  θα λήγει η προθεσμία που θα δοθεί. Αν όλα πάνε καλά η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναπτερώσει –λένε στο Μαξίμου- το ηθικό των πολιτών αλλά και να διοχετεύσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου χρήμα στην αγορά μετά την αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μετά και την απόφαση του Γιούρογκρουπ έχει εμπεδωθεί ένα αίσθημα κυβερνητικής σταθερότητας. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ιδιαίτερα καλό και ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες συζητήσεις για μια νέα προγραμματική σύμφωνία στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. Στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε εκτενώς η κοινή στάση των τριών απέναντι στον κ Τσίπρα καθώς «αντιμετωπίζεται ως κοινός εχθρός».  Το μεγάλο αγκάθι πλέον για τους πολιτικούς αρχηγούς είναι το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς θα αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη , ιδίως για το ζήτημα του αφορολόγητου των παιδιών αλλά και το ποιοι θα δικαιούνται επίδομα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Πάντως ήδη έχουν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ώστε να μην ανέβουν οι τόνοι να γίνει προσπάθεια ώστε να ληφθεί μια δίκαιη απόφαση.