Γ. Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επιτυχία της επαναγοράς

Στη σημασία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup εστίασε κυρίως την προσοχή του ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

“Η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να πετύχει”, ανέφερε, αν και αρνήθηκε να ορίσει έναν στόχο. Αργότερα, διευκρινίστηκε ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει στόχος για ένα πρόγραμμα που είναι πλήρως εθελοντικό, αλλά θα πρέπει αυτός ο “στόχος” να μην είναι υπερβολικά υψηλός, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει.

Όσο για την προέλευση της χρηματοδότησης για την επαναγορά ομολόγων, τόνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στις δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα, αλλά είναι κάτι επιπλέον, που μπορεί να καλυφθεί με νέο δανεισμό, ή ακόμα και από κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν υπάρχει “plan B” σε περίπτωση που η επαναγορά χρέους δεν πετύχει, απάντησε ότι υπάρχει, αλλά δε θέλησε να το αποκαλύψει.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, απάντησε ότι “θα ήθελα να αποφασίσουν μόνα τους τα ταμεία αν θα συμμετάσχουν”.

Ακόμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “με την εξάλειψη της δραχμικής αβεβαιότητας οι καταθέσεις θα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και θα φέρουν ρευστότητα” και τόνισε ότι “είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας”, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία “γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον”, αν και σχολίασε ότι “δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς”.

Υπογράμμισε ακόμα ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2013 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ακόμα και μέσα στο 2013 να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια του πρώτου πακέτου σωτηρίας, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέρος από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου θα δαπανηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης του υπουργείου Οικονομικών με τα υπόλοιπα υπουργεία για την καταγραφή και την έναρξη της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Παρατήρησε πάντως ότι “δεν είμαι αυτή τη στιγμή έτοιμος να σας πω τι ποσό θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου”.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι μπορεί να ήταν πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση, στο τέλος όμως έφερε μία πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί επισημάνθηκε στους υπουργούς ότι πρέπει να γνωρίζουν πως “οι επόμενοι μήνες είναι μήνες σκληρής δουλειάς”.