Στην τελική ευθεία ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που τον θέλουν πρώτο κόμμα και με διαφορά ξεκινούν στις 7μ.μ.΄της Παρασκευής στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό αντικείμενο τη μετεξέλιξή του σε ένα ενιαίο πολιτικό φορέα προκειμένου να ξεπεραστεί οριστικά και ο σκόπελος του μπόνους των 50 εδρών που απαγορεύεται να δοθεί σε συνασπισμό κομμάτων.

Μάλιστα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας θα έχουν στις αποσκευές του και δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες. Τουλάχιστον έτσι εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Η πρώτη είναι η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή όπου η καταψήφιση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια κυρίως από τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ εκθέτει τις ηγεσίες των δύο κομμάτων στο εκλογικό τους ακροατήριο. Δεν είναι δυνατόν λένε στον ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσουν στον απλό κόσμο τους, ο οποίος ταλαιπωρείται από τα μνημόνια, για ποιο λόγο καταψηφίζουν μια πρόταση για διερεύνηση των συνθηκών που μας έφτασαν εδώ που είμαστε σήμερα.

Η δεύτερη αφορά όλες τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς οι οποίες είτε συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε παρακολουθούσαν διακριτικά την έως τώρα πορεία του. Απ' ότι φαίνεται το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στις τάξεις όλου αυτού του κόσμου είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Τιτάνια της Πρωτοβουλίας των 1000 όπου το παρόν έδωσαν και οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης. Και οι δύο άκουσαν με εμφανή ικανοποίηση τα στελέχη της κίνησης, αλλά και τον απλό κόσμο που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση ότι παρά τις διαφωνίες τους αυτή τη στιγμή για την εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ελληνικός λαός θέλει λύση εδώ και τώρα, έχει δείξει ότι θέλει μία αριστερή λύση και παρά τον έντονο ευρωπαϊσμό και τα αρχηγικά του χαρακτηριστικά εμείς θα είμαστε εδώ για να πιέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στα πράγματα να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε, ήταν η αποστροφή ενός εκ των ομιλητών της εκδήλωσης. Με τον τρόπο αυτό μοιάζει να κλίνει θετικά και η εξ αριστερών διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τέλος στον ανασχηματισμό, η επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Α. Σαμαράς γνωρίζοντας ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες γι αυτόν και την Κυβέρνησή του δεν θα "κάψει" από τώρα αυτό το χαρτί. Θα περιμένει να το χρησιμοποιήσει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ.