Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Πολύ περισσότερες, γίνεται λόγος ακόμη και για δεκαπλάσιες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, θα είναι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τις σχετικές διαδικασίες στην πορεία προς την μετεξέλιξή του σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια όπου οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 40, τη στιγμή που δεν ήταν παραπάνω από 10. Η όλη διαδικασία πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, που ασχολήθηκαν με τις εσωκομματικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι προσήλθε πολύς νέος κόσμος, όχι απαραίτητα πολιτικοποιημένος, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που ήταν και είναι τα περισσότερα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις ήταν γόνιμες για όλη τη γκάμα των προβλημάτων και οι εισηγήσεις των στελεχών δεν θύμιζαν σε τίποτε εκείνες τις παλιές "στεγνές" ομιλίες των κομματικών στελεχών της Αριστεράς.

Αντίθετα, λένε, ήταν το έναυσμα για μια γενικότερη κουβέντα. Η εντολή που είχαν τα κομματικά στελέχη ήταν να μην υποσχεθούν τίποτε στον κόσμο, μόνο ότι θα σταματήσει ο κατήφορος της χώρας και των πολιτών. Όσο για την ανθρωπογεωγραφία των νέων μελών οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν περάσει κάποια στιγμή από την Αριστερά και για τους δικούς τους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί. Ήρθαν όμως και πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ που αντιτίθενται στα μνημόνια.

Λιγότεροι ήταν όσοι στο παρελθόν ψήφιζαν ΚΚΕ, ωστόσο υπήρχαν και τέτοιοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Νέα Σμύρνη προσήλθαν να εγγραφούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ πέντε πρώην μέλη του ΚΚΕ.

Στο θέμα τώρα των εσωκομματικών συσχετισμών η εκτίμηση είναι ότι στην συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου οι σύνεδροι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στηρίξουν την εισήγηση του Α. Τσίπρα και θα καταγραφούν στους λεγόμενους προεδρικούς θα προσεγγίζουν το 65 με 70% του σώματος. Οι υπόλοιποι θα ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα και στις υπόλοιπες συνιστώσες. Από το σώμα αυτό θα εκλεγεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα αριθμεί περί τα 300 μέλη η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.