Υψηλοί τόνοι στη Βουλή στο φόντο της εξεταστικής

Σε καταψήφιση οδεύει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το μνημόνιο με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο στη Βουλή με εκατέρωθεν κατηγορίες.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευ. Βενιζέλο ήταν σφοδρή καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για "ομερτά" ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, για να του απαντήσει ο Ευ. Βενιζέλος: "Ποια είναι η δική σας ομερτά κ. Τσίπρα; Με αυτά τα ακραία συμφέροντα που επενδύουν στην ήττα της χώρας".

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι: "Οι υπεύθυνοι μπορεί να μην καθίσουν στο εδώλιο, θα καθίσουν όμως στο περιθώριο της ιστορίας", ενώ έβαλε στο "κάρδο" και τη ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι πλέον είναι συνυπεύθυνη.

Μάλιστα πραγματοποίησε επίθεση στη ΔΗΜΑΡ και στον πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη και ανέγνωσε απόσπασμα ομιλίας του κ. Κουβέλη κατά τη συζήτηση πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα, κατά την οποία είχε αναφέρει ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα έρευνα από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Η θέση αυτή, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σήμερα.

"Είναι η ΔΗΜΑΡ της ευθύνης που φέρει ακεραία την ευθύνη", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αρνούνται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσέξουν διότι αν καταφέρουν να ακυρώσουν την προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση τους στην υπόληψη του ελληνικού λαού.

"Θέλουμε την εξεταστική όχι για εκδίκηση, αλλά για να αποδειχθεί αν υπήρχε ή όχι εναλλακτική πολιτική. Ακολουθείτε μια πολιτική που μετατρέπει εσάς σε Νο1 εθνικό κίνδυνο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος αναρωτήθηκε αν: "Εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας τα συμφέροντα των hedge funds και των τραπεζιτών όταν στρέφεται εναντίον της επαναγοράς ομολόγων".

Μάλιστα πρόσθεσε πως: "O ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή της χώρας. Ο κ. Τσίπρας αποθαρρύνει επενδυτές".

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την ομιλία του Π. Καμένου, ο οποίος όταν δέχθηκε την παρέμβαση του Μ. Κεφαλογιάννη της ΝΔ του επιτέθηκε επί προσωπικού: "Αντιλαμβάνομαι την παρουσία σας εδώ κατά της εξεταστικής αφού η μισή οικογένεια σας βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ που κρατούσε σπίτι του ο κ. Βενιζέλος".

Η συζήτηση  άνοιξε με την ομιλία τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος χαρακτήρισε "συνεταίρους" τα τρία κυβερνητικά κόμματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος δεν θέλει να ψηφιστεί αλλά να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια και ανακοίνωσε το αναμενόμενο "όχι" της ΝΔ.

Ως μονόδρομο περιέγραψε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έρευνα, ενώ ο Νότης Μαριάς  ανακοίνωσε την πρόθεσή των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταθέσουν νέα πρόταση με 30 βουλευτές για συγκρότηση προανακριτικής για το Μνημόνιο.

Ο Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ εξήγησε γιατί το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επεσήμανε πως οι χαρακτηρισμοί περί "εταιρία;" δεν βοηθούν.