Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά η υλοποίησή τους είναι:

- Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες - μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σε αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.

- Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.

- Για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.

- Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους, με τη συμμετοχή κινητών μονάδων, καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ

- Ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).

- Πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους, αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν

- Εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες.