Ολονυχτία και αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου

Mέχρι τα ξημερώματα ανέμενε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τη συμφωνία του Eurogroup η οποία  ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 44 δισ. σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τις 13  Δεκεμβρίου. Η πρώτη δόση θα αφορά τα 34,4 δισ.

"Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι έλληνες όλοι μαζί. Ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες" δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός  θα απευθύνει πιθανότατα διάγγελμα για να εξηγήσει στους πολίτες το πλαίσιο της συμφωνίας και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα για  τις  υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια δήλωση δεκαεπτά λέξεων ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε δυο φορές τη φράση "όλοι μαζί". Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή και με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και δεν αποκλείεται να συναντηθεί μαζί τους εντός τη ημέρας.

Ο κ. Σαμαράς  που βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Στουρνάρα  και  ηγέτες  της  ευρωζώνης είδε ότι το κλίμα άλλαξε μετά τις δέκα το βράδυ όταν στο δείπνο που ξεκίνησε Λαγκάρντ και Σόιμπλε είχαν συμφωνήσει για το πλαίσιο μείωσης των επιτοκίων κατά 1% βάζοντας και  πρόσθετη απομείωση με βάση τα πλεονάσματα της  χώρας.

Ούτως ή άλλως η Λαγκάρντ  είχε συμφωνήσει για μείωση του χρέους στο 124% το 2020 από τα μέσα της  περασμένης  εβδομάδας  και απέμενε  η συμφωνία και η δέσμευση των ευρωπαίων για περαιτέρω  μέτρα μείωσης του χρέους δυο χρόνια αργότερα ώστε να φθάσει στο 110%.  

Αλλά και η επαναγορά του χρέους θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 13 Δεκεμβρίου αν και απέφυγαν να προσδιορίσουν το ύψος του ποσού που θα αγοραστεί και πόσο θα ξοδέψει το ΕΤΧΣ.

Το ορόσημο της 13ης Δεκεμβρίου είναι σημαντικό καθώς με βάση τα όσα θα έχουν γίνει θα αποφασίσει το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει και το δικό του τμήμα των δανείων.

Ευ. Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα

"Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής", εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

"Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης", τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Γ. Στουρνάρας: Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία δημιουργικά

"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της", δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος , με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.

Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.