Τι θα ισχύει στο εξής για τα ΜΑΤ και τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ

Δεν θα υπάρχουν αστυνομικοί να φυλάνε τους VIPs, ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Πανούσης

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας περιέχει το σχέδιο που παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ. Πανούσης, επιδιώκει την αλλαγή του ονόματος των ΜΑΤ και εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του σώματος. Ακόμη, ζητά τη συγχώνευση των μηχανοκίνητων ομάδων της αστυνομίας, της ΔΙ.ΑΣ. και Δέλτα. Ως έχει θα μείνει η ομάδα Ζ.

Ήδη από το αποψινό ντέρμπι στην Τούμπα, έχει αποφασιστεί να μην υπάρχουν ΜΑΤ στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικού Ελέγχου Αστυνόμευσης που θα ανακρίνει τους αρχηγούς της αστυνομίας αλλά και τον ίδιο τον κ. Πανούση σε περίπτωση που υπάρξει κατάχρηση δύναμης και βίας από αστυνομικούς σε τυχόν επεισόδια. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «ο αστυνομικός δεν μπορεί παρά να φέρει όπλο. Αστυνομικός χωρίς όπλο είναι κοινωνικός λειτουργός. Το θέμα είναι να ξέρει πότε και πώς το χρησιμοποιεί».

«Θέλω να δω προσωπικά ορισμένες υποθέσεις αστυνομικής βίας του παρελθόντος» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο, ο Γ. Πανούσης.

Σχετικά με την ΕΥΠ, η Υπηρεσία θα εξακολουθήσει να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά όχι στον πρωθυπουργό.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως ήδη 300 – 400 αστυνομικοί που φύλαγαν πολιτικά πρόσωπα, έχουν ήδη απομακρυνθεί και θα αξιοποιηθούν αλλού και διαμηνύει προς τους VIPs ότι «δεν ενδίδω στα τηλέφωνα που δέχομαι».