ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι σήμερα οι εγγραφές για την εκλογή συνέδρων

Εκπλήξεις έκρυβε για τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία, που άρχισε προχθές και θα ολοκληρωθεί σήμερα, για την ανάδειξη των 2,5 με 3 χιλιάδων αντιπροσώπων – συνέδρων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Με ολοκληρωμένο το 80% περίπου των 400 οργανώσεων πανελλαδικά, η πρώτη έκπληξη είναι η μαζική εγγραφή νέων προσώπων την τελευταία στιγμή. Αν και η διαδικασία εγγραφής ήταν ανοιχτή εδώ και πολύ καιρό, σε αυτό το τριήμερο των ψηφοφοριών προσήλθαν πολλά νέα πρόσωπα, που για πρώτη φορά έρχονταν στις οργανώσεις, προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν.

Δεύτερη έκπληξη, ότι τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 6ο δημοτικό διαμέρισμα, όπου υπήρχε μία οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και - μετά τις νέες εγγραφές - θα αυξηθούν σε τέσσερις.

Ο Α. Τσίπρας ψήφισε στο Περιστέρι κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, αφού στις πρόσφατες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει εκεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά. Αυτό, που λένε πάντως στην Κουμουνδούρου, είναι ότι - με κάλπες σε όλη την Ελλάδα κι ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 800 συνελεύσεις από το καλοκαίρι και έχουν συγκροτηθεί περισσότερες από 300 οργανώσεις - το εγχείρημα της ενοποίησης "φαίνεται πως έχει ήδη αποκτήσει γερές βάσεις".

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν την επίθεσή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Με ανακοίνωσή τους για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, κάνουν λόγο για "απαθή και άβουλο παρακολουθητή των εξελίξεων" και για κυβέρνηση η οποία "δεν απαντάει στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πραγματικό διακύβευμα για τη χώρα μας είναι η "υπέρβαση των μνημονίων λιτότητας και εξαθλίωσης, που επιβάλλονται πανευρωπαϊκά".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Κουμουνδούρου βρίσκονται στην κυριολεξία με το αυτί στραμμένο στις Βρυξέλες και στο σημερινό Eurogroup και δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις.