Σαμαράς: Έχει σταματήσει να ακούγεται το παλιό “για όλα φταίει η Ελλάδα”

Στο Eurogroup της Δευτέρας στρέφεται πλέον η προσοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά το “ναυάγιο” της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2014-2020.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς έκανε εκτεταμένη αναφορά στις διμερείς επαφές που είχε με ομολόγους του στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πολλοί από αυτούς είναι “θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας”, ενώ σχολίασε ότι έχει σταματήσει να ακούγεται πια το παλιό “για όλα φταίει η Ελλάδα”, με αποτέλεσμα να μπορεί η χώρα να διεκδικήσει συμφέρουσες λύσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να αποσπάσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο.

Στο μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μερίδιο της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2014-2020, επισημαίνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίστηκε με δημοσιονομικά στοιχεία προ κρίσης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χαμηλό το μερίδιό της, πάνω από 40% χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν στον τελευταίο προϋπολογισμό, ενώ υποστήριξε ότι έδωσε μάχη για ειδική μεταχείριση της Ελλάδας λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, ένα επιχείρημα που “αντιμετωπίστηκε θετικά” στη Σύνοδο Κορυφής.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια, καθώς ήδη με την πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι η χώρα μπορεί να πάρει περίπου 20% περισσότερα κονδύλια από αυτά που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι προετοιμάζονται συνομιλίες με χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια.

“Η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά”, τόνισε.