Σε “ναυάγιο” κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής

Βαθιά διχασμένη η Ε.Ε. δε κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι πολύ βαρύ καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ούτε τον Δεκέμβριο σε μία νέα Σύνοδο θα έχει βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των χωρών – μελών του σκληρού πυρήνα.

Η εκτίμηση, μάλιστα, αξιωματούχων της Ε.Ε. είναι ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να βοηθήσει σε μία ισορροπιστική λύση και ότι, ουσιαστικά, επιδιώκει την έξοδο της από την Ένωση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Κομισιόν ετοιμάζει εναλλακτικό προϋπολογισμό χωρίς τη Βρετανία. Το Βερολίνο, για πρώτη ίσως φορά, εμφανίζεται μουδιασμένο μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού που είχε ετοιμάσει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανίδας καγκελαρίου, ότι «εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο για να συντάξει τον προϋπολογισμό, αυτό δεν είναι κακό καθώς το 2014 είναι αρκετά μακριά».

Με αυτά τα δεδομένα, και την Ευρώπη διχασμένη πλέον κάθετα, βαραίνει το κλίμα και για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Στην αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα υπολογιστεί σίγουρα το γεγονός ότι εκφράστηκαν διαφωνίες για αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις χώρες του Νότου, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της μετά από το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα ήταν παραγωγικές και έφεραν πρόοδο προς μία ομόφωνη απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα της για οριστική συμφωνία τον Ιανουάριο του 2013.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως για τη λήξη των διαπραγματεύσεων δεν ευθύνεται μία μόνο χώρα, αναφερόμενη ουσιαστικά στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε απειλήσει με βέτο στον προϋπολογισμό αν δεν γίνονταν αποδεκτές οι θέσεις της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υποστήριξε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο μίας νέας Συνόδου Κορυφής στις αρχές του 2013, ενώ σημείωσε πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο προϋπολογισμός για τα έτη 2014-2020 πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.

Πιο αυστηρός ήταν στις δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. “Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια στιγμή που περικόπτουμε τις δαπάνες στις χώρες μας”, τόνισε ο Κάμερον, ενώ για την πρόταση του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ υποστήριξε ότι “δεν ήταν αρκετά καλή”, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία. “Οι Βρυξέλλες μοιάζουν σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν”, σχολίασε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Ολάντ, σχολίασε ότι επετεύχθη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι αν και υπήρχαν σοβαρές αποκλίσεις, ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε από καμία πλευρά επιθυμία για ρήξη.