Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής: Απειλούν με βέτο, ελπίζουν σε συμφωνία

Προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συμφωνήσουν στην κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2014-2020. Πρόκειται για “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις”, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς οι απόψεις που εκφράζονται απέχουν σημαντικά μεταξύ τους.

01.23 Σταμάτησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Οι συνομιλίες ξεκινούν εκ νέου την Παρασκευή στις 12.00 (13.00 ώρα Ελλάδος).

01.17 Μάρτιν Σουλτς: Ο προϋπολογισμός της Ένωσης δεν είναι μεγάλος, τα κράτη ξοδεύουν 50 φορές περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

01.15 Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες της Συνόδου θα σταματήσουν εντός της προσεχούς ώρας και θα συνεχιστούν την Παρασκευή το πρωί χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση και χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

12. 52 Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ έγραψε στο Twitter της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι η πρόταση Ρομπάι είναι η βάση για την όποια διαπραγμάτευση.

12.50 Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πλαφόν 940 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

12. 40 Σύμφωνα με πληροφορίες των ανταποκριτών των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, το σχέδιο Ρομπάι προβλέπει περιορισμό των περικοπών για τους τομείς της γεωργίας και των διαρθρωτικών ταμείων αλλά διατηρεί ως στόχο τις περικοπές συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

12.32 "Η πρόταση μου είναι ένας συγκρατημένος προϋπολογισμός. Οι καιροί το απαιτούν. Το να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα απαιτεί πολιτικές επιλογές. Είναι επώδυνο... Πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά την επόμενη δεκαετία" αναφέρει στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. "Πρέπει να εργαστούμε για το ευρωπαϊκό καλό και τα εθνικά συμφέροντα εξίσου. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη λύση" καταλήγει.

12.28 Mάρτιν Σουλτς (πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου): περικοπή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020.

12.14 Για ένα "δύσκολο και μακρύ βράδυ" έκανε λόγο μιλώντας προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι μπαίνοντας στην αίθουσα όπου γίνεται η Σύνοδος.

23:54  Συνάντηση Μέρκελ και Ρομπάι, η τελευταία διμερής πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου.

23:31 Ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά από συνάντηση με Μπαρόσο και Βαν Ρομπάι ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις - γέφυρες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ικανοποιούν ακόμα τη Βρετανία.

22:00  Στουρνάρας: Μας χωρίζουν 10 δισ. ευρώ από τη συμφωνία για το Eurogroup της Δευτέρας. (Dow Jones Newswires)

21:46  Τελείωσε η συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

20:14 Διμερής διαβούλευση μεταξύ Μόντι και Μέρκελ πριν την έναρξη της Συνόδου

19:41 Αντώνης Σαμαράς: Κάναμε στην Ελλάδα αυτό που μας αναλογεί, είναι η σειρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

19:33 Προσερχόμενος ο Δημήτρης Χριστόφιας, επιβεβαιώνει πώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Τρόικας βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο σημείο και ότι αναμένει σύντομα να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας.

19:20 O Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, δήλωσε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεν αποτελεί «καταστροφή».

19:12 Αναβάλλεται για τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) η έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όπως ανακοινώθηκε.

18:41 Αναμονή και ανησυχία. Έτσι περιγράφουν οι αξιωματούχοι και οι επιτελείς των εθνικών αποστολών στις Βρυξέλλες το κλίμα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Η αναμονή και η ανησυχία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την ίδια τη σύνταξη του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-20.

18:31 Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να "σαμποτάρει" η Μεγάλη Βρετανία τις προσπάθειες για συμβιβασμό. Εκτιμά μάλιστα ότι οι πιθανότητες για συμβιβασμό σήμερα είναι "μικρότερες από 50%".

18:17 "Υποστηρίζω έναν προϋπολογισμό που θα είναι ικανός να ενισχύσει τις αναπτυξιακές πολιτικές", αναφέρει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας: "Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, όχι για να θέσω ένα τελεσίγραφο.

18:04 Ανοιχτή σε συμβιβασμούς για να επιτευχθεί συμφωνία δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και ίσως χρειαστεί κι άλλη συνάντηση.

17:33 Ιδιαίτερα αυστηρός ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. “Η Ιταλία δε θα συμφωνήσει σε έναν απαράδεκτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό”, δηλώνει, υπονοώντας ότι δεν αποκλείεται να ασκήσει βέτο.

16:44 Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δηλώνει βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετά: “Πρέπει να είμαι στη Φινλανδία αύριο, αλλά είμαι σίγουρος πως δε θα τα καταφέρω. Το νωρίτερο που βλέπω για απόφαση είναι πολύ αργά αύριο το βράδυ”.

16:29 Έναν πιο “σύγχρονο” προϋπολογισμό ζητά και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντερικ Ρέινφελντ. “Θέλουμε τα γενικά επίπεδα δαπανών να μειωθούν και θέλουμε έναν πιο σύγχρονο προϋπολογισμό. Θα πρέπει να αντιμετωπίζει περισσότερο τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που βλέπουμε στην Ευρώπη”, επισημαίνει.

15:25 "Δεν θα είναι δραματική η μη επίτευξη συμφωνίας"

15:20 Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τονίζει: “Επιμένουμε για μία δίκαια συμφωνία και για έναν σύγχρονο και σοβαρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που αντανακλά αυτές τις δύσκολες εποχές”.

13:58 Σαμαράς: Δεν έχω άγχος για τη δόση