Στα χέρια Ευρωπαίων και ΔΝΤ η καυτή πατάτα από τον Σαμαρά

Με το κλίμα στο διεθνή τύπο υπέρ της Ελλάδας και με κατεύθυνση την ανάγκη λήψη απόφασης τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής και τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Για πρώτη φορά ο Αντ. Σαμαράς έκανε δηλώσεις στα αγγλικά δίνοντας το στίγμα του προς όλους τους εμπλεκόμενους για την άμεση ανάγκη λύσης στο ελληνικό θέμα.

Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών τους τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και τώρα έχουν σειρά οι εταίροι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του και προς τους κ. Ρομπέι και Γιούνγκερ ζητώντας να παρέμβουν ώστε να κλείσει το θέμα τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ αναλυτικά όλα τα σενάρια και τις εκδοχές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Η Ελληνική πλευρά δε θα έλεγε όχι σε "κούρεμα" και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν όπως σημειώνει κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διελκυστίνδα του Βερολίνου με το ΔΝΤ. Εξάλλου, η Αθήνα δεν ξεχνά ότι το Βερολίνο επέβαλλε το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητας.

Οι πιθανές φιλοδοξίες της κ. Λαγκάρντ για τη γαλλική προεδρία είναι πιθανόν να βρίσκονται πίσω από την σύγκρουση με τη κ Μέρκελ και η φιλοδοξία της κ Μέρκελ να κερδίσει τις εκλογές είναι σαφές ότι επηρεάζουν και την ελληνική υπόθεση, χωρίς αυτή τη φορά να βγαίνει εκ προοιμίου χαμένη η Αθήνα. Ήδη ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές στην Γερμανία ώστε να συμφωνήσει για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενδεχομένως απόψε να γίνει και συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ. "Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι θέμα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της Ευρωζώνης" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς που σε αυτή τη Σύνοδο" παίζει κυρίως τα ρέστα του" όχι για τη δόση, όπως λέει στενός συνεργάτης του, αλλά για τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει σχεδόν τους διπλάσιους πόρους από όσους βγάζει για τη χώρα ο "ευρωπαϊκός αλγόριθμος κατανομής των κονδυλίων". Γύρω στα 20 δις θέλει να πλησιάσει το πακέτο για την Ελλάδα από 11- 12 δις που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι. Και τούτο με το επιχείρημα ότι μόνον αν εισρεύσουν πόροι για την ανάπτυξη μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει πως αν βοηθηθεί η Ελλάδα με κονδύλια για την ανάπτυξη τότε θα μπορέσει να αποπληρώσει πιο γρήγορα τα δάνεια που παίρνει από τους εταίρους της αλλά και να γίνει μια βιώσιμη οικονομία.

"Μην κόψετε κονδύλια, για να έχουμε βιώσιμο χρέος" είναι το βασικό μήνυμα του κ Σαμαρά. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Σαμαρά αναφέρει ότι αν δοθούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια , δοθούν οι δόσεις και προχωρήσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους τότε η Ευρωζώνη θα δώσει καθαρά το σήμα ότι στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και οι επενδυτές θα τρέξουν να έλθουν πιο γρήγορα για να βρουν ευκαιρίες. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο συμμετείχε στη σύσκεψη των πρωθυπουργών των 15 χωρών της ομάδας των "Φίλων της Συνοχής" που ζητούν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020 που είναι και το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής.