Νέα δημοσκόπηση: Εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μίας νέας δημοσκόπησης, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στις επικείμενες εκλογές και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί αν και ελαφρώς μειωμένο το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε πριν τις ραγδαίες εξελίξεις και την προσφυγή στις κάλπες.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα 3% έναντι 3,5% που είχε στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 23 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,1% έναντι 25,1% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται "Το Ποτάμι" με 6,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ο ΛΑΟΣ με 1,4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 6,3%, το "άκυρο, "λευκό" και η αποχή συγκεντρώνουν 3,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,6%.

Το 31,1% δηλώνει ότι από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι καλύτερα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό πόλο τη ΝΔ, ενώ το 23,7% υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 53,5% δηλώνει ότι το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί "ανησυχία για τα χειρότερα" και το 33,4% "ελπίδα για κάτι καλύτερο".

Επίσης, το 67,6% δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να αλλάξει τους όρους του μνημονίου και να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική. Θετικά στο ερώτημα αυτό απαντά το 27,6%.

Στο ερώτημα "με τις απόψεις ποιου πολιτικού αρχηγού συμφωνείτε σήμερα περισσότερο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας;", το 29,7% απαντά "του Αντώνη Σαμαρά" και το 25% απαντά "του Αλέξη Τσίπρα".

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 26 έως τις 28 Δεκεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.017 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής από όλη την Ελλάδα.