Bloomberg: Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα έχει όνομα: Αλέξης Τσίπρας

Με την περίοδο του 2010 και του 2011 παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σε σημερινή του ανάλυση το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

"Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, βουτιά στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ... το σενάριο είναι, κατά περίεργο τρόπο, παρόμοιο με το εφιαλτικό σενάριο που είχε παιχτεί το 2010 και το 2011", αναφέρει το Bloomberg σε εκτενές του άρθρο.

"Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα επεξεργάστηκαν τα χειρότερα σενάρια και εξέτασαν σειρά εξελίξεων, όπως το αδιέξοδο στην εκλογή του προέδρου που θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτοντας και πάλι υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη." σημειώνει επίσης το πρακτορείο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2010, όταν μία τρύπα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό εξελίχθηκε σε κρίση για τη Γηραιά Ήπειρο με θύματα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο και άμεσο κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης.
Μάλιστα αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην επίσπευση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

"Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα έχει όνομα: Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του Σύριζα που διεκδικεί για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία απορρίπτοντας τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας που επιβάλουν οι πιστωτές. Έκτοτε, οι μετοχές του ανεβαίνουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το Σύριζα στην πρώτη θέση και πιθανότατα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση", υπογραμμίζεται.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνηθίσει στις "τζογαδόρικες κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών", όπως το δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ το 2011 που εγκαταλείφθηκε, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον επόμενο χρόνο και η δήλωση πίστης από τον ίδιο το Σαμαρά ο οποίος απέρριπτε το μνημόνιο μέχρι να οδηγηθεί στην εξουσία το 2012.

"Η επιλογή ανάμεσα στην ακυβερνησία ή μία κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πολλές παγίδες. Εάν υπάρξει κατάρρευση του μνημονίου υπό το Σύριζα, η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει την στήριξη και τότε οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στην κεντρική τράπεζα της χώρας", σημειώνεται.