Οι διαφοροποιήσεις βάζουν σε σκέψεις την Κουμουνδούρου

Η μάχη για την εύρεση βουλευτών θα συνεχιστεί ως την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας

Οι πρωτοβουλία των ανεξάρτητων βουλευτών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αλλαγή στάσης ορισμένων βουλευτών κυρίως από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και τη διαφοροποίηση ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ως προς την ψήφιση Πρόεδρου Δημοκρατίας, βάζει σε σκέψεις τον ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους εσωτερικά προβλήματα, αναζητά όμως 121 βουλευτές, τους οποίους δεν διαθέτει ο ίδιος, ώστε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή Προέδρου χρειάζονται 180 ψήφοι κατά την τρίτη ψηφοφορία (200 ψήφοι κατά τις δύο πρώτες) εξ ου και στην αξιωματική αντιπολίτευση αναζητούν τους 121 βουλευτές, χρειάζονται δηλαδή 50 συμμάχους. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει καταλόγους με τους προσκείμενους στο «Ναι» και τους προσκείμενους στο «Όχι», μετρώντας τα κουκιά.

Το βέβαιο είναι πως η μάχη για την εύρεση βουλευτών θα συνεχιστεί ως την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, η οποία το αργότερο που μπορεί να ξεκινήσει είναι η 12η Φεβρουαρίου.

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην Κουμουνδούρου εξαιτίας της ξαφνικής διαφοροποίησης πολλών βουλευτών. ΟΙ ανεξάρτητοι για παράδειγμα, πρότειναν χθες ψήφιση προέδρου τώρα, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές μέσα στο 2015, ενώ μαζί τους συντάχθηκαν και τρεις από τους δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, η οποία λίγο νωρίτερα είχε συμφωνήσει να ακολουθήσει «κοινή γραμμή» με τον ΣΥΡΙΖΑ.Από την άλλη φαίνεται να χάνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ περιπτώσεις ανεξάρτητων όπως η Κατερίνα Μάρκουκαι ο Μίμης Ανδρουλάκης, που τάχθηκαν με τρόπο υπέρ της εκλογής προέδρου.

Πρακτικά στην Κουμουνδούρου, ελπίζουν στη διατήρηση της συνοχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο πρόεδρος των οποίων είναι σαφώς αρνητικός στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.