Τσίπρας: Η απεργία πείνας του Ρωμανού αφορά ολόκληρη την κοινωνία

Σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος στηρίζει το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να του δοθούν εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού δεν είναι υπόθεση απλώς του ιδίου και των δικών του, αλλά αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει “το κεντρικό ζήτημα των συνθηκών κράτησης και των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που διαβιούν υπό συνθήκες καταρράκωσης της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης υπόστασής τους. Το μεγαλείο, όμως, της δημοκρατίας είναι ακριβώς ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης ταυτότητας. Και όλα τούτα δεν είναι παρά οι ιδρυτικές αρχές των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλει να στηρίζεται κάθε κράτος που σέβεται την δημοκρατία”.

Στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος, υπογραμμίζει, δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατούμενους, αλλά η κοινωνική επανένταξη, αναφαίρετο σκέλος της οποίας είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

“Εξάλλου, και αυτό οφείλει να γίνει σαφές στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, σε ένα κράτος δικαίου η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιουδήποτε είδους πολιτικές σταθμίσεις”, αναφέρει ακόμα, και καταλήγει: “Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας”.