Έντονη ενόχληση στην Αθήνα για την αποτυχία του Eurogroup

Δυσφορία επικρατεί στην  Αθήνα για την αδυναμία του Eurogroup να βρεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα την οποία μεταθέτει για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θα έχει επαφές με ηγέτες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να πιέσει ενώ ταυτόχρονα θα "παζαρέψει" για να μη μειωθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που αποφασίζουν Πέμπτη και Παρασκευή  οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Για πρώτη φορά  ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξέδωσε ανακοίνωση για συνεδρίαση του Εθρογροθπ δείχνοντας ανοικτά την ενόχλησή του. Επισημαίνει ότι "οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση και προσθέτει ότι "από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης".

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής διαμήνυσε  ότι "η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει".

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι εταίροι αναγνώρισαν τις ελληνικές προσπάθειες ενώ η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο της διελκυστίνδας για δικές της παραλείψεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικάQ "Φανταστείτε τι θα γινόταν αν εμείς δεν είχαμε κάνει όλα όσα μας αναλογούσαν. Οι ανακοινώσεις εναντίον της χώρας μας θα ήταν καταιγιστικές και η χώρα θα είχε πάρει τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ αντίθετα από ό,τι έλεγαν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ότι η παραμονή μας είναι δεδομένη".

Αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πιο σκληρούς τόνους υπογράμμισε ότιQ "H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί  ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως: "Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο.Έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.Τις επόμενες ημέρες  -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να  οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας . Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως  ένα πλαίσιο  αυτοπροστασίας και προοπτικής".

Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η τακτική του κ Σαμαρά να μην εμπλακεί η  Ελλάδα στην αντιπαράθεση ΔΝΤ- Βερολίνου αποδείχθηκε ορθή. "Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια" και εμείς έπρεπε να μείνουμε εκτός είπε κορυφαίο στέλεχος.

Πάντως , πιστεύουν ότι η καθυστέρηση μπορεί τελικά να αποβεί  θετική υπό την έννοια ότι εκτός από την εκταμίευση της δόσης μπορεί να βρεθεί μια πιο καλή λύση από την προσωρινή που προωθούσαν ο Σόίμπλε και οι δορυφόροι του, χθες. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να έχει εκταμιευθεί η δόση του δανείου και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την συνολική βιωσιμότητα του χρέους.