Ονομαστική ψηφοφορία σε “καζάνι που βράζει” για τον ΕΝΦΙΑ

Στο κόκκινο έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο εξαιτίας της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ, μετά από απαίτηση της τρόικας, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά τα "κόκκινα δάνεια" και την τροπολογία για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων ήταν μια πρωτοβουλία βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ήρθε ως απάντηση στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της τροπολογίας για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η κίνηση της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής, εκπροσωπούμενη από 17 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρου Δρίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για "αντιπερισπασμό που συμβαίνει ελαχιστότατες φορές στο Κοινοβούλιο και αποσκοπεί στο να εκβιάσει επί της ουσίας τους βουλευτές της πλειοψηφίας".

Λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία με την οποία εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Της ανακοίνωσης του Προεδρείου της Βουλής είχε προηγηθεί παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος σε έντονο ύφος είχε ζητήσει την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον Γκίκα Χαρδούβελη πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, "όπου θα κληθούν να ψηφίσουν, βεβαίως, κάτι διαφορετικό από εκείνο που είχαν ψηφίσει".

"Υπάρχει και αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μάθουν ποιος τους παραπλάνησε και κάποιος πρέπει ενδεχομένως να πάει σπίτι του" ανέφερε ο κος Βλάχος.

Με ένα καυστικό tweet σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, τα όσα έγιναν σήμερα με την τροπολογία του υπουργείου οικονομικών που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων.

"Νέο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ. Αφού πέρασε από 40 κύματα η ρύθμιση αλλάζει ξανά. Έλεος", σημείωσε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό.

Σε διαφορετικό ύφος αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε την τροπολογία σε "ασυνεννοησία" και σημείωσε: "Η κοινωνία έχει μείνει με την εντύπωση πως αλλάξαμε τη ρύθμιση επειδή μας πίεσε η τρόικα. Ουδέν αναληθέστερον. Από την πρώτη μέρα ήταν προφανές πως μιλούσαμε μονάχα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι για τα βεβαιωμένα. Προφανώς, πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία, γιατί από την αρχή έτσι ήταν γραμμένη".

"Έστω και τώρα ο κος Χαρδούβελης οφείλει να έρθει και να μας πει αν η τροπολογία του επεβλήθη από την τρόικα ή ήταν δική του σύλληψη" ανέφερε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κος Δρίτσας εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Προεδρείου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι, εκτός του προγραμματισμού της Ολομέλειας, και ζήτησε να διεξαχθεί σε κανονική συνεδρίασή της την Τρίτη - κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Στο μεταξύ έντονες επικρίσεις κατά του Γκίκα Χαρδούβελη σχετικά με την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τα λογιστικά πρότυπα, η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να μεταφέρει τη σφοδρή ενόχλησή της στον κ. Χαρδούβελη για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Επιτροπή, αλλά και για το πώς έφθασε η τροπολογία στη Βουλή.

Πυρά εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, ο οποίος είπε ότι "ψηφίσαμε πριν από μια εβδομάδα το νόμο για τις ρυθμίσεις στην εφορία". "Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί η παράγραφος που αφορά στην φορολογία εισοδήματος.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο κ. Κασσής αντέδρασε έντονα για την παρουσία των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή.

Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.