ΣΥΡΙΖΑ : Εσωκομματικά και Βουλή βάζουν φωτιά

Με τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ανοίγουν ουσιαστικά οι διαδικασίες για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το τριήμερο 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι στο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνυπάρχουν κόμματα, ομάδες, οργανώσεις και πρόσωπα, όπως ο παλιός Συνασπισμός, η ΑΚΟΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, η ΔΕΑ, το Κόκκινο, η ΚΟΕ, η ομάδα ΡΟΖΑ, οι Ριζοσπάστες, το ΔΗΚΚΙ, οι Οικοσοσιαλιστές και Ανένταχτοι Αριστεροί, μαζί με στελέχη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα ιδεολογικό μωσαϊκό, που αποτελείται από Μαοϊκούς, τροτσκιστές, ευρωκομμουνιστές, με αντικρουόμενες πολλές απόψεις σε βασικά θέματα, όπως είναι η παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. και στην Ο.Ν.Ε.

Όλοι αυτοί, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, πρέπει να βρουν τρόπο να τεθούν υπό τη σκέπη ενός ενιαίου πολιτικού κόμματος. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, διότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν δεχθούν όλοι να απωλέσουν την αυτονομία τους. Το κύριο δέλεαρ βέβαια, πέρα από την προοπτική της κατάληψης της εξουσίας, είναι και η χρηματοδότηση που εξασφαλίζουν, χρηματοδότηση όμως που απολαμβάνουν και τώρα συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσες.

"Να έρθει στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ"

Στο άλλο μέτωπο τώρα, αυτό της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέση μάχης ενόψει της συζήτησης, πιθανότατα στις 30 Νοεμβρίου, της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Είναι πολλοί αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να έρθει στη Βουλή και η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου το Κοινοβούλιο να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, διότι πρόκειται για συναφές, όπως λένε, θέμα και τυχόν καθυστέρηση της θα οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δικογραφία σύντομα από τα χέρια του προϊσταμένου των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκου Παντελή, θα διαβιβαστεί στη Βουλή.