Κατακεραυνώνει τις κυβερνητικές προθέσεις η αντιπολίτευση

Την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας φέρνει προς υπογραφή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα που έχει ζητήσει η τρόικα κι ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Τρίτης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν σε μπαράζ αντιμνημονιακών δηλώσεων.

"Αφού οδηγηθήκαμε με το ζόρι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφού διασφαλίστηκε από τους πιστωτές μας ότι η τρίτη ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα ό,τι της υποδείξουν, τώρα πια γίνεται αντιληπτό και στους μνημονιακούς θύλακες, πως οδηγούμαστε σε υφαρπαγή, όχι μόνο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, σε σημείο τέτοιο ώστε η πατρίδα μας να καθίσταται τύποις και ουσία αποικία χρέους", τόνισε ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν στο πως θα συνεχιστεί η σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ είναι και οι δυο σύμμαχοι της ελληνικής πλουτοκρατίας και σε όποια συμφωνία καταλήξουν για το χρέος για το λαό θα σημάνει μόνο νέα βάσανα και μνημόνια".

Η Χρυσή Αυγή σημείωσε: "Ούτε η τοκογλυφική δόση, ούτε ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να περισώσουν το καταρρέον σύστημα εξουσίας. Η διαφθορά, η ατιμωρησία και το ξεπούλημα της χώρας στους πιστωτές έχουν ήδη σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης".

Κουβέλης: Δημιουργείται πλαίσιο βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πάντως, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται δημιουργεί πλαίσιο βιώσιμης λύσης, από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε πρωταρχικά η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Αφού δήλωσε ότι το κόμμα του θέλησε να αποτρέψει την πολιτική αστάθεια με τη στάση του, ζήτησε από τους δανειστές να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να ληφθεί η δόση: "Η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων είναι υποχρέωση των εταίρων. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις της και προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις. Ποια άλλα "ανταλλάγματα" ζητούν;", συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

"Οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού  φέρνουν τους εταίρους και τους δανειστές ενώπιον των δικών τους ευθυνών. Η εκταμίευση των δόσεων για το 2012  πρέπει να συνδυαστεί με ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων για την Ελλάδα ώστε και το χρέος  να καταστεί βιώσιμο  και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να στηριχθεί χρηματοδοτηθεί από τους εταίρους και όχι από νέες θυσίες του λαού", αναφέρεται άλλωστε στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει Eurogroup.