Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Eurogroup της Τρίτης

Του Ανδρέα Παναγόπουλου

Tον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει τη διαβεβαίωση και από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι οι συνεννοήσεις που προγραμματίστηκαν με όλους τους υπουργούς για το κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων προχωρούν με το σχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς

Ο Γιάννης Στουρνάρας έφερε προς υπογραφή από τον πρωθυπουργό τις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ρυθμίζουν τα prior actions, όπως προβλέπει η υπόσχεση προς την Ευρωζώνη.

Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι υπουργοί το δρόμο του υπουργού Οικονομικών και να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για προσωπικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Οι υπουργοί που θα κάνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι εκείνοι που το υπουργείο τους έχει εμπλοκή στις νομοθετικές πράξεις των prior actions.

Στόχος της κυβέρνησης να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για να γίνουν όλα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα. Με εντολή Αντώνη Σαμαρά άνοιξε κατ' εξαίρεση για ημέρα Κυριακή το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να καθαρογραφούν και να τυπωθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες.

Άλλωστε, η Ευρωζώνη έχει ήδη ενημερωθεί ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τη Δευτέρα, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των τελικών ρυθμίσεων, διά στόματος του Προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπουργών υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας συνήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κύριο θέμα της ατζέντας ήταν οι λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα και πάντως πριν τη σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.