Η ψήφος εμπιστοσύνης και το μπραντεφέρ Σαμαρά – Τσίπρα για την κάλπη

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά περιμένει τις αποφάσεις τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΕ, για να αποφασίσει αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές πολύ πριν τον Μάρτη του 2015 και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βγήκε ενισχυμένη από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς έλαβε τις αναμενόμενες 155 ψήφους, αριθμός που απέχει των 180 που απαιτεί η προεδρική εκλογή, απέχει όμως και των 160 που ήλπιζε να λάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Σαμαράς: Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο πολύ νωρίτερα

“Μάταια” χαρακτήρισε οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον “μικρό Ναπολέοντα” που θεωρεί “αργυρώνητους” τους βουλευτές που θα ήθελαν να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα “τρομοκράτησης” των βουλευτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά τη Βουλή και τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε”.

"Κατηγορήθηκα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε χίλια μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες", ανέφερε εξάλλου.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δε θα αφήσει τίποτα και κανέναν να αποτρέψει την πορεία αυτή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα ξανακυλούσε στα αίτια που προκάλεσαν την κρίση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική, ενώ τόνισε πως το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξέφρασε την άποψη πως η χώρα μας μπορεί να βγει από το μνημόνιο πολυ νωρίτερα. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: “Όσοι λένε πως θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, πείτε τους χαιρετίσματα”.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, ενώ η ανεργία μειώνεται και θα υποχωρήσει κάτω από το 23% το 2015.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:
- Από τον επόμενο μήνα θα καταβληθούν τα αναδρομικά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν σε 72 με 100, ενώ όσοι έχουν κάνει ρύθμιση χρεών θα εξασφαλίσουν καλύτερη μεταχείριση.
- Η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο θα καταργηθεί.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλαζονεία και υποστηρίζοντας πως οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε "δάκρυα και αίμα", ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει λίστα γάμου, "όμως στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση από τη Βουλή, δήλωσε:

«Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε δεν θα διαψευστούν. Και οι ελπίδες του Ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση θα περάσει την τετραετία; Θα τα καταφέρει;
Α. Σαμαράς: Εκλογές το 2016».

Τσίπρας: Εκλογές τώρα και προεδρική εκλογή με ευρεία συναίνεση

"Κάνατε τρεις μέρες πρόβα αντιπολίτευσης", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν έχει πάρει μια πειστική απάντηση στο ερώτημα "γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης;", και συνέχισε σημειώνοντας: "Η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά εκτάκτως από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης είναι μία. Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια".

"Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από μια άλλη πολιτική. Εμείς είχαμε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε ξανά τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε πως "ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής".

"Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας; Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;", αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση, με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, "ξεπατικώνει" το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται απολύτως με τις απόψεις της Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει πολιτική διαπραγμάτευσης και θεωρεί το πρόβλημα του χρέους αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να θίξει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει, ζητώντας διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος.

Για την προεδρική εκλογή, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση "ούτε με τα κιάλια" δε θα βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και υπογράμμισε πως δεν είναι στο συμφέρον της χώρας η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, χαρακτηρίζοντας "πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου" τον Αντώνη Σαμαρά.

Διεμήνυσε εξάλλου πως καμία απόφαση της κυβέρνησης δε δεσμεύει μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως το μήνυμα αυτό απευθύνεται και στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ζήτησε να οδηγηθεί η χώρα συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και κατόπιν να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση, σημειώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε ζητά εκλογές για να διαχειριστεί τη μνημονιακή Ελλάδα, αλλά για να αλλάξει την Ελλάδα.