Τσίπρας: Την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός

“Οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι “είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Κι όταν λέω έτοιμοι δεν εννοώ έτοιμοι να διαχειριστούμε τη σημερινή κατάσταση. Αυτό θα ήταν το πιο απλό και, για να σας πω την αλήθεια, θα μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ καλύτερα από τους φωστήρες που μας κυβερνούν σήμερα. Δεν είναι όμως δική μας δουλειά, ούτε δική μας φιλοδοξία, ούτε δική μας πρόθεση, η αναπαραγωγή της κοινωνικής αδικίας και της αυταρχικής αναλγησίας. Εμείς δεν θα παίξουμε όπως προσδοκούν και όπως προεξοφλούν ορισμένοι με τους κανόνες του παιγνιδιού που οδήγησε στη σημερινή τραγωδία. Εμείς θα αλλάξουμε τους κανόνες. Γι' αυτό το ξεκαθαρίζω: οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας”.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας “ξέρουμε ότι η πορεία αυτή θα είναι δύσκολη. Ξέρουμε ότι ορισμένοι θα αντιδράσουν. Από αυτούς που έχουν καλομάθει να έχουν τη εξουσία τσιφλίκι τους και το κράτος πελάτη τους. Αυτοί που τρέμουν στην ιδέα, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους πει: 'Το πάρτι τελείωσε. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν κανόνες και μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού και του τόπου'. Θα αντιδράσουν λοιπόν, γι' αυτό και φοβερίζουν και απειλούν. Αλλά ο κόσμος πλέον δεν τρώει κουτόχορτο. Και εμείς δε πρόκειται να φοβηθούμε. Γιατί συγκροτούμε μια παράταξη νέα αλλά με βαθιές ρίζες στο έδαφος της Ιστορίας. Ερχόμαστε από μακριά και είμαστε καλά εξοπλισμένοι σε ήθος, σε ιδέες, σε αποφασιστικότητα, σε πείρα, σε μόρφωση”.

Απευθυνόμενος στους νέους, τους κάλεσε στην πρώτη γραμμή του αγώνα “για να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια, για να ξαναχτίσουμε μια πατρίδα με δικαιοσύνη, αξιοκρατία και προκοπή”. Όπως επεσήμανε, “το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον σας, δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι η ανεργία, η διαλυμένη εκπαίδευση, η μετανάστευση, οι δουλειές του ποδαριού, με ένα μικρό χαρτζιλίκι αντί για μισθό”, αλλά ότι “το μέλλον αυτού του τόπου είναι το δικαίωμα στην μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στο όνειρο, το δικαίωμα στον έρωτα, το δικαίωμα στη ζωή”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι μνημονιακές δυνάμεις καταρρέουν όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και ηθικά, ενώ γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται η θετική πολιτική προσδοκία, η ελπίδα και η προοπτική. Όπως τόνισε, “δουλέψαμε για να κάνουμε την ελπίδα ρεαλιστικό πρόγραμμα που να απαντά στα άμεσα προβλήματα, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τους συσχετισμούς των δυνάμεων” και “οι άνθρωποι νιώθουν ότι στο κέντρο της προσοχής μας είναι η φτώχεια (ανεργία, κοινωνικά προβλήματα κλπ) και γι αυτό συσπειρώνεται γύρω μας σε μια πλατειά κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή, την κατάργηση του μνημονιακού καθεστώτος και την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης”. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ισχυρή εντολή του λαού.|

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πλευρά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έσπευσαν να βαφτίσουν παροχές, τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας και των ανθρώπων, καθώς, όπως είπε, “στη δική τους λογική το να μη πεθαίνουν από τη πείνα, να μην αυτοκτονούν από την απόγνωση, να μη ζουν στο σκοτάδι και να ξεπαγιάζουν το χειμώνα, χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι φαίνεται παροχή πολυτελείας”, ενώ “όταν κατάλαβαν ότι τα επιχειρήματα τους δεν είναι πειστικά, άλλαξαν τροπάριο και άρχισαν να ακολουθούν τη δική μας ατζέντα. Τόσο πολύ άτσαλα όμως που φτάνουν στο σημείο - για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση προσφιλή στο λεξιλόγιο της νέας γενιάς του διαδικτύου - φτάνουν στο σημείο του 'τρολ'. Πως αλλιώς να σχολιάσει κανείς τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, ότι ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος έγιναν αντιμνημονιακοί που βγάζουν τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 'μας γυρίζει στα μνημόνια'. Τι άλλο να πει κανείς πέρα από το ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μην έχοντας πια άλλο επιχείρημα άρχισε να 'τρολάρει' ασυστόλως. Αλλά δικαίωμά τους είναι να τρολάρουν όσο θέλουν, ας μη νομίζουν όμως ότι μπορούν να πείσουν έτσι κανέναν”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “η κυβέρνηση των μνημονίων βουλιάζει και αυτό είναι πια ανεπίστρεπτο” και συμπλήρωσε ότι “η Ελλάδα της δημοκρατίας, της προόδου, της αντίστασης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα μιλήσει σύντομα”. Όπως τόνισε, “την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός. Και τη δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα”.