Ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει τη δική του κυβέρνηση

Κουστούμια υπουργών φέρονται να ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου ενόψει εκλογών και πιθανής ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εντείνονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", οι παρασκηνιακές διεργασίες για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τους υπουργικούς θώκους.

Από το στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα γίνεται προσπάθεια να μην τροφοδοτείται αυτό το κλίμα, μιας και είναι ακόμη νωρίς για να οριστικοποιηθεί ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την κυβέρνηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πάντως, οι πρόσφατες ευρωεκλογές φαίνεται ότι διευκόλυναν στην αποσυμφόρηση στον προθάλαμο του κυβερνητικού σχήματος, καθώς υποψήφιοι για θέσεις θεωρούνται ο κ. Παπαδημούλης και οι κυρίες Δούρου και Σακοράφα.

Δύο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ο πρώτος αναμένεται να πάρει ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα στην Οικονομία και ο δεύτερος θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βουλής.

Κρίσιμα πόστα θα αναλάβουν ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παππάς και ο εκ της ιστορικής ηγεσίας του χώρου, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Μηλιός είαι οι επικρατέστεροι για τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ ειδικός ρόλος αναμένεται να προταθεί στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ένα τεράστιο ερώτημα παραμένει ο ρόλος που θα αναλάβει η Λούκα Κατσέλη, στις ικανότητες της οποίας τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την ήθελε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά πιθανότατα, η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, της Αριστερής Πτέρυγας, θα αναλάβει υπουργείο του παραγωγικού κύκλου, με το Υποδομών να θεωρείται κατάλληλο.

Στο υπουργείο Εργασίας φαβορί είναι ο κ. Δημήτρης Στρατούλης.

Σίγουρη θεωρείται η υπουργοποίηση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παίζει το όνομα του κ. Θοδωρή Δρίτσα και του κ. Νίκου Κοτζιά στο Εξωτερικών, με ρόλο και της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη και του κ. Κώστα Ήσυχου.

Για το υπουργείο Υγείας φαβορί είναι ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον κ. Ανδρέα Ξανθό να συμπληρώνει την πολιτική ηγεσία.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη οδεύει ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς άνευ αντιπάλου.

Ακλόνητη υποψηφιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για το υπουργείο Παιδείας υποψήφιοι είναι οι κ. Τάσος Κουράκης, κυρία Θεανώ Φωτίου και ο κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ο κ. Σταύρος Κοντονής, ενώ ρόλο θα έχει και ο κ. Κώστας Πουλάκης, πιθανότατα και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Τον πρώτο λόγο για το Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ο κ. Θανάσης Πετράκος, ενώ για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μαζί με τον κ. Δημήτρη Γελαλή ή τον κ. Τάσο Κανταρά.

Στο υπουργείο Τουρισμού όλα δείχνουν τον κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ενώ η κυρία Λίτσα Αμανατίδου πιθανότατα θα βρεθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στο υπουργείο Πολιτισμού ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και δίπλα του να βάλει ως υφυπουργό τον κ. Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Στον τομέα της Επικοινωνίας θα αξιοποιηθούν οι κ.κ. Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Καρίτζης, ενώ αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση και οι κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Νάσος Αθανασίου και οι κυρίες Κατερίνα Ιγγλέζη και Ευγενία Ουζουνίδου.

Στο υφυπουργείο Αθλητισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα πρόσωπο εκτός κομματικών ορίων, ιδανικά αγαπητό στην κοινωνία.