Συνέδριο ΔΗΜΑΡ: Κοιτούν προς ΣΥΡΙΖΑ με νέο αρχηγό

Αντίπαλη υποψηφιότητα δείχνει να προωθείται απέναντι στον Φώτη Κουβέλη, στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η προσωπική κριτική στον μέχρι τώρα πρόεδρο του κόμματος ήταν σφοδρή και προήλθε τόσο από βουλευτές όσο και από μέλη της κεντρικής επιτροπής.

Η ομάδα συνέδρων που συγκροτούν το λεγόμενο Αριστερό Δίκτυο αποτελούν την αιχμή του δόρατος και προσανατολίζονται, όπως δείχνουν τα στοιχεία να μην τον στηρίξουν εκ νέου για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.

Από τις κυριότερες ομιλίες ήταν αργά το απόγευμα η ομιλία του Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιόρισε σαφώς το ρόλο της ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα, όπως είπε, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. “Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση”, επεσήμανε.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι το Αριστερό Δίκτυο σκοπεύει να προωθήσει άλλη υποψηφιότητα, ώστε να μείνει ανοικτή η προοπτική σύμπλευσης μιας Δημοκρατικής Αριστεράς με άλλον αρχηγό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, είναι ανοικτό το θέμα των όρων με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτή η σύμπλευση. "Δεν φύγαμε το 2010 από την Κουμουνδούρου για να γυρίσουμε με σκυμμένο το κεφάλι" είναι μια φράση που ακούγεται κυρίως στα πηγαδάκια.

Η διαδοχή Κουβέλης είναι μία από τις παραμέτρους που φέρνουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, αν και η Κουμουνδούρου φέρεται να δέχεται μόνο μετεκλογική συνεργασία, κάτι που ουσιαστικά απορρίπτει εν τη γενέσει της την πρόταση της Μαρίας Ρεπούση για "κοινή κάθοδο στις εκλογές".

“Πίστευα, πρόεδρε, ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δεν βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη. Όχι για τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει τελειώσει, για την Ανανεωτική Αριστερά. Σ' αυτό το Συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον”, είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης και προκάλεσε συζητήσεις, σε μια ομιλία στοχευμένη κατά του εν ενεργεία προέδρου του κόμματος.

Πάντως, το αποτελέσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν εγγυάται την είσοδο της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Γιάννης Πανούσης του είχε ασκήσει σκληρή κριτική. "Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου" είπε ο κ. Πανούσης.

"Ο ηγέτης όταν λέει "παραιτούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος", συνέχισε.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απάντησε και στα όσα γράφονται και λέγονται ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας γι' αυτό ευθέως στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ.

"Στα "παπαγαλάκια" της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ, θα πάω σπίτι μου" ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κάλεσε σε ενότητα τους βουλευτές του κόμματος και παράλληλα, τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ κανένα υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άποψη η οποία δείχνει να είναι η επικρατούσα μέσα στο κόμμα.