Παπαδημούλης: Σκάνδαλο με γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων

Σκανδαλώδη φοροδιαφυγή των γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων “φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ”, καθώς επίσης και ότι ”το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES”.

Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να επιβεβαιώσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και να τον ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές έρευνες. Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

“Σάλο έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η αποκάλυψη ότι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ.

Μάλιστα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές έρευνες έχει ξεκινήσει και ο OLAF.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής σχετίζεται με το ΦΠΑ που αποτελεί μέρος των ιδίων πόρων της Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

• Έχει ξεκινήσει έρευνες ο OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών; Εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της απώλειας πόρων για την Ελλάδα ή, ενδεχομένως, για άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;

• Με δεδομένες τις αρμοδιότητές της στα θέματα φορολογίας, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών;”.