Πέρασε ο προϋπολογισμός με ευρεία πλειοψηφία

Με μικρές διαφωνίες σε επιμέρους προϋπολογισμούς υπουργείων – κυρίως του Ανάπτυξης – ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Με εξαίρεση την απουσία του Γιάννη Πανούση της ΔΗΜΑΡ, συνολικά, 167 βουλευτές υπερψήφισαν το κείμενο του προϋπολογισμού, 128 είπαν “Όχι”, ενώ 4 δήλωσαν “Παρών”. Ο αριθμός των "ναι" βρίσκεται εντός των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, εξ ου και η ικανοποίηση του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις τους, εξερχόμενοι από το κοινοβούλιο.

“Παρών” ψήφισαν ο Μάρκος Μπόλαρης, η Άντζελα Γκερέκου, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που είχε απουσιάσει από την ψηφοφορία του μνημονίου, ψήφισε “Ναι”.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής Λευκάδας, Θεόδωρος Σολδάτος, ψήφισε “παρών” στους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, και λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Στη Δημοκρατική Αριστερά, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς μετά το “όχι” στα μέτρα ψήφισαν “όχι” και στον προϋπολογισμό, με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, το news.gr είχε μεταδώσει τα εξής :

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ενώ τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η φανερή και ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών. Το news.gr θα σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις ζωντανά, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και τη συνεδρίαση ζωντανά από τη σελίδα μας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός θα περάσει με τουλάχιστον 167 “ναι”, καθώς η γραμμή της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, αν και στην ψήφιση των μέτρων η γραμμή ήταν για “παρών”. Έτσι, μαζί με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κώστα Σκανδαλίδη, που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κυβερνητική συμμαχία θεωρεί πως δε θα υπάρξουν αυτή τη φορά απρόσμενες “απώλειες”, πέρα από αυτήν του Οδυσσέα Βουδούρη της ΔΗΜΑΡ, που ανακοίνωσε πως δε θα ψηφίσει ούτε τον προϋπολογισμό. Όπως και κάθε χρόνο, άλλωστε, έτσι και φέτος ο προϋπολογισμός θεωρείται “ψήφος εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση.

Από το βήμα της Βουλής περνούν απόψε οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, που στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ εξηγώντας την αμφιλεγόμενη στάση του κόμματός του υπέρ του προϋπολογισμού, αλλά όχι και υπέρ των μέτρων, ξεκαθάρισε: “Δεν επηρεάζονται από την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων”.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει από τη συγχρονισμένη κρίση που προέβλεψε ότι θα δούμε στο μέλλον σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, όμως αυτή η ανάπτυξη θα έρθει "με ερείπια και με λαό εξαθλιωμένο" και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών, το "λόμπι της δραχμής", ενώ σημείωσε: "Εμάς το όραμά μας πάντως δεν είναι η Αργεντινή".

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, υπογράμμισε ότι η Εθνική Άμυνα και η Δημόσια Τάξη θα έπρεπε να είναι οι "κόκκινες γραμμές" του μνημονίου, ενώ σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ σχολίασε: "Αν το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή να το συζητήσουμε. Αν είναι ευρώ ή ελεύθερη Ελλάδα, εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα. Έχει γίνει εθνικό ιδανικό η παραμονή στο ευρώ".

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι "σαν τον καπετάνιο του Τιτανικού, που όταν βούλιαζε το πλοίο έλεγε στην ορχήστρα να παίξει μουσική. Αυτό λέγατε στους βουλευτές σας", ενώ απευθυνόμενος στο κυβερνητικό σχήμα είπε: "Μην λειτουργείτε ως Φιλιππινέζες των Γερμανών".

Το λόγο πήρε ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε "αντιφατική και προσχηματική" τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς που δεν ψηφίζει τα μέτρα, αλλά θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 η Ελλάδα να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αιχμηρός ήταν από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, που προανήγγειλε πως μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει με ένα νόμο και σε ένα άρθρο τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη, ενώ υποστήριξε ότι η τακτική του "καλού μαθητή" δεν αποδίδει καρπούς. "Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του πακέτου ο "καλός μαθητής" έμεινε μεταξεταστέος. Δεν πήρατε τη δόση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελευταίος πριν τη διενέργεια της ψηφοφορίας μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον "αδιόρθωτο" και τονίζοντας ότι "πρώτη φορά είδα τέτοιο φανατισμό να μην πάρουμε τα λεφτά". Κλείνοντας, ανέφερε: "Η επανάσταση ξεκίνησε στην Ελλάδα και είναι αυτά τα τρία κόμματα".