Φ. Κουβέλης: Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει

Να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης από το βήμα της Βουλής όπου ανακοίνωσε ότι η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει τον προύπολογισμό.

“Η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία”, σημείωσε. Ζήτησε ακόμη να χορηγηθεί όλη η δόση στην Ελλάδα.
 
Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ακόμη πως: “Αναγνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο παλεύουμε να το αλλάξουμε σταδιακά. Έχουμε πει ξεκάθαρα τη θέση μας ότι η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συντονισμού, που θα βλέπει προς την οικονομική ενοποίηση και την συνανάπτυξη, μαζί με την ταχεία προώθηση διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης. Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και το ευρύτερο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη”.

Παράλληλα επιτέθηκε στους δανειστές τονίζοντας πως: “Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνετε στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα χειρισμών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση της συνέχισης χρηματοδότησης με τη λήψη της συνολικής απόφασης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων”.