Συνέντευξη Δούρου: Ήρθα για να μείνω στην Περιφέρεια

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Τη δέσμευσή της ότι θα υπηρετήσει με συνέπεια την Περιφέρεια Αττικής, διατυπώνει, με συνέντευξή της στο news.gr, η υποψήφια Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Δούρου καταθέτει τη δική της πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πρόνοια των αστέγων και των ανέργων και δηλώνει υπέρ της προοπτικής για κατασκευή νέου γηπέδου για την ΑΕΚ.  

- Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχετε κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας για αδιαφάνεια, ως προς τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ποια είναι η δική σας θέση για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στην Αττική;

«Για δύο πράγματα εργάστηκε συστηματικά ο απερχόμενος περιφερειάρχης εδώ και 12 χρόνια: Φρόντισε να καλλιεργήσει τεχνηέντως την άγνοια των πολιτών για το ρόλο και τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Κλειστές πόρτες και αδιαφάνεια τον ανέδειξαν σε καίριο συνεχιστή των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος. Είναι και αυτή μια ιδιαίτερη μορφή ‘ιδιωτικοποίησης’ της Περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης τις υπηρέτησε πιστά, ευθυγραμμιζόμενος με τις κεντρικές πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης. Τα παραδείγματα πολλά. Η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, του παραλιακού μετώπου, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, είναι μερικές από τις περιπτώσεις εκχώρησης δημόσιας περιουσίας, με τις οποίες ευθυγραμμίστηκε πλήρως ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Παράλληλα, φρόντισε να εξασφαλίσει την εύνοια ενός πανίσχυρου μηχανισμού κερδοσκοπικών συμφερόντων , χτίζοντας ένα εκτετεμένο δίκτυο σχέσεων και επιρροής. Ένα δίκτυο ‘κολλητών’ και όχι πολιτών. Και τους ευνόησε δεόντως τους ‘κολλητούς’ και τους ημέτερους με ό,τι πόρους και κονδύλια είχε στη διάθεση του, ενώ ολόκληρες περιοχές και οι πολίτες τους, που δεν ανήκαν στην «παρέα», παραμένουν για χρόνια «αόρατοι» για τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Αντιμετώπισε τους δήμους ως α’ και β’ κατηγορίας. Προωθεί φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), τα οποία, αν υλοποιηθούν, οι δημότες θα τα πληρώσουν πολύ ακριβά, σε όλα τα επίπεδα, υγείας, οικονομικό».

- Το μεγάλο θέμα της εποχής είναι η ανεργία, οι νεόπτωχοι και οι άστεγοι. Τι μπορεί να κάνει η περιφέρεια ; Μπορεί να παρέμβει με λύσεις κι όχι με φιλανθρωπίες ; 

«Οι φιλανθρωπίες δεν λύνουν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της στέγης. Μια διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής θα εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενη το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) αλλά και συνδυαστικές δράσεις, για τη δημιουργία απασχόλησης, με κανονικές, όχι 5μηνες, θέσεις εργασίας, με κανονική ασφάλιση.

Παράλληλα, προωθούμε στοχευμένες παρεμβάσεις ειδικά σε δήμους που έχουν περισσότερο πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση των Μνημονίων. Η «Δύναμη Ζωής» πρόκειται να υλοποιήσει σειρά αποφάσεων, εγκεκριμένων μεν που όμως ουδέποτε υλοποίησε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης! Όπως στο Πέραμα, όπου ακόμα οι πολίτες περιμένουν εκείνες τις 350 χιλιάδες ευρώ που είχαν εγκριθεί για κοινωνικές παρεμβάσεις και ποτέ δεν έφθασαν στο δήμο.

Έμφαση δίνουμε επίσης στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών, τη σίτιση των απόρων μαθητών, την κάλυψη των αναγκών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας ώστε να μην υπάρχουν πολίτες που πεινάνε και κρυώνουν, να μην υπάρχουν άστεγοι, να μην υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό και πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα.

Με τον πολίτη και το κοινωνικό συμφέρον πρώτα. Με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες. Με τη στήριξη ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, θα βάλουμε τέλος μια και καλή στο πάρτυ των συμφερόντων στην πλάτη των πολιτών της Αττικής. Θα βάλουμε τέλος στις πολιτικές που μας έφεραν, στην Αττική και τη χώρα, στη σημερινή κατάσταση. Και θα κάνουμε μια νέα αρχή στην Αττική.

- Αν εκλεγείτε, θα πρέπει να έρθετε αντιμέτωπη με το θέμα των απορριμμάτων . Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις και ποια η τακτική, που θα ακολουθήσετε σε αυτόν τον τομέα, με δεδομένη την αντίθεσή σας στην ακολουθούμενη πολιτική;

«Εχουμε προτάξει το θέμα των απορριμάτων διαπιστώνοντας ότι η τωρινή τους διαχείριση είναι σκανδαλώδης. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Στην πρόσφατη έκθεσή της, η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, αναφερόμενη στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, τον χαρακτήρισε «μνημείο χάους, αρρώστειας και πόνου...»! Ούτε και είναι τυχαία η παραπομπή, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στον εισαγγελέα του απερχόμενου περιφερειάρχη και της αναδόχου εταιρίας, για τη χωροθέτηση, στον Γραμματικό, του ΧΥΤΑ πάνω σε ρέμα… Αυτό το σύστημα διαχείρισης παράγει σκάνδαλα. Η δική προσέγγιση βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της σημερινής κατάστασης . Προτιθέμεθα να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως ακριβώς έχει περάσει στο εθνικό δίκαιο, το οποίο παραμένει ανεφάρμοστο. Τα συμφέροντα και τους εκφραστές τους είμαστε αποφασισμένοι να τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Είμαστε κατά των 4 προωθούμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, θέλουμε να σταματήσει ο εφιάλτης της Φυλής. Υποστηρίζουμε μία βιώσιμη και δίκαιη, οικονομικά και οικολογικά, διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην πρόληψη, τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση».

-Έχετε κατηγορηθεί για αρνητική στάση στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Με δεδομένο ότι, ενώ αρχικά είχατε ταχθεί κατά της πολιτικής Σγουρού, στη συνέχεια φάνηκε να κάνετε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι: "Αν κάποιος θεωρεί ότι εγώ δεν είμαι υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ, όχι μόνο είναι βαθιά νυχτωμένος, αλλά πιστεύω ότι εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς", πώς σκοπεύετε να κινηθείτε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα;

«Η πάγια άποψη μας είναι ότι οι οπαδοί δικαιούνται να αποκτήσουν το «σπίτι» τους. Και θα το αποκτήσουν. Κι εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτό. Αυτή είναι η θέση μου. Καθαρά και ξάστερα. Το γήπεδο όμως δεν έχει κτιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι ευθύνονται και έχουν ονοματεπώνυμο. Και τώρα βγαίνουν κι από πάνω επιλέγοντας να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για ψηφοθηρικούς λόγους».

- Τι εγγυάται σ αυτούς που θα σας ψηφίσουν ότι κάποια στιγμή δεν θα εγκαταλείψετε την περιφέρεια για να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

«Στην Περιφέρεια Αττικής ήρθα για να μείνω. Η παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα έγινε χωρίς δεύτερη σκέψη, με σκοπό να υπηρετήσω όσο γίνεται πιό αποτελεσματικά τον αγώνα για την Περιφέρεια. Σας υπενθυμίζω ότι η «Δύναμη Ζωής» είναι συνέχεια μιας μακράς παράδοσης της Αριστεράς που τίμησε και τιμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως ακριβώς την είχε τιμήσει ο Μανώλης Γλέζος το 1987, τότε που είχε παραιτηθεί από βουλευτής για να πάει να γίνει κοινοτάρχης Απειράνθου, στη Νάξο. Η Αριστερά αντιμετωπίζει την ΤΑ ως λαμπρό πεδίο εφαρμογής άμεσης δημοκρατίας. Οχι ως πόστο βολέματος, όταν όλα τα υπουργικά πόστα έχουν καταληφθεί».

Διαβάστε τις συνεντεύξεις και άλλων υποψηφίων τις φετινές εκλογές