Συνέντευξη Χαϊκάλης: Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για τις κρίσιμες αποφάσεις

Στο Γιώργο Λαμπίρη

Τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, αλλά και λαϊκών συνελεύσεων, ώστε οι πολίτες να αποφασίζουν για τα κρίσιμα θέματα και προβλήματα της Περιφέρειας, προτείνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Παύλος Χαϊκάλης, που στηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κύριος Χαϊκάλης, μιλώντας στο news.gr, καταθέτει την πρότασή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων και απαντά στο ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε από βουλευτής, αφού διεκδικεί τη συγκεκριμένη θέση.

-Κύριε Χαϊκάλη, έχετε εξαγγείλει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της Περιφέρειας, σε περίπτωση εκλογής σας, μέσω λαϊκών συνελεύσεων. Πώς μπορεί  να λειτουργήσει πρακτικά κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι είναι μάλλον δύσκολο να  επιστρέψουμε στην «Εκκλησία του Δήμου»;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν υπάρχει θέληση. Κι εμείς θέλουμε τους πολίτες «Συμμέτοχους στο Αύριο». Πρακτικά μπορεί να λειτουργήσει αν μια μέρα κάθε εξάμηνο εκπρόσωποι των δήμων, φορείς, πολίτες, βουλευτές και Περιφερειακοί Σύμβουλοι προσκαλούνται, κατά Περιφερειακές Ενότητες, να συμμετέχουν σε συνέλευση στην οποία θα παρουσιάζονται προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα διατυπώνουν τις απόψεις τους. Με το πέρας της συνέλευσης και αφού συναποφασίζονται οι δράσεις, θα δημοσιοποιείται δήλωση η οποία θα δεσμεύει τους βουλευτές της περιοχής για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που οι ίδιοι θα έχουν, κατά τη διαδικασία, συμφωνήσει ότι χρειάζεται να ψηφιστούν από τη Βουλή και άρα αναλαμβάνουν να προωθήσουν αρμοδίως, προκειμένου να διευκολύνεται η υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν. Συνολικά αυτή η διαδικασία θα διαρκεί οχτώ ημέρες ανά εξάμηνο– μια για κάθε Περιφερειακή Ενότητα άρα δεν είναι κάτι ανέφικτο.

-Πώς θα επαναφέρετε το θεσμό της δημοτικής αστυνομίας - όπως έχετε δεσμευτεί - σε περίπτωση εκλογής σας ; Έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια για κάτι τέτοιο; Διαθέτει τον απαιτούμενο μηχανισμό αξιολόγησης προσωπικού για να υποστηρίξει τη διαδικασία;

Η περιφέρεια Αττικής εξαιτίας του όγκου του πληθυσμού της έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να «επιβάλλει» τη βούληση των πολιτών στην κεντρική εξουσία. Όραμα μας είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν εάν πχ είναι υπέρ ή κατά της δημιουργίας μια διαδημοτικής αστυνομίας. Είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας, λόγω της ανασφάλειας που νοιώθουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα ταχθούν υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου θεσμού. Θα έχει άραγε η εκάστοτε κυβέρνηση τη δύναμη να πει όχι σε όλους αυτούς τους πολίτες; Όσον αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού, μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια αν χρειαστεί, γιατί και το προσωπικό και την απαιτούμενη τεχνογνωσία διαθέτει, αλλά η πρόταση του συνδυασμού μας «ΑΤΤΙΚΗ Συμμέτοχοι στο Αύριο» είναι η αξιολόγηση του απαιτούμενου προσωπικού να γίνει από το ΑΣΕΠ ως ο αρμόδιος, για τις προσλήψεις, φορέας.

-Τι θα κάνετε για το πολυσυζητημένο θέμα των σκουπιδιών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί, λόγω μη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες; Πώς θα γίνεται η διαχείριση;

Ο υπάρχων περιφερειακός σχεδιασμός είναι ήδη παρωχημένος. Εάν ακολουθηθεί κατά γράμμα, από το 2015, οπότε γεμίζει και η Φυλή, θα βρεθούμε ως χώρα αντιμέτωποι με μια σειρά νέων προστίμων κι αυτό γιατί οι τεχνολογίες που περιλαμβάνουν την καύση των απορριμμάτων αποσύρονται σε όλη την Ευρώπη και αντικαθίστανται από νέες καινοτόμες λύσεις. Με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό που εμείς προτείνουμε, δίνεται έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες. Η επεξεργασία των απορριμμάτων μπορεί, με τον εκσυγχρονισμό της, να αποφέρει τεράστια οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη στους δημότες, στους Δήμους ─γιατί πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών─ και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια.

-Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι εκμεταλλεύεστε πολιτικά - εσείς και το κόμμα σας - την κάθοδό σας στις περιφερειακές εκλογές, καθότι δεν έχετε παραιτηθεί από βουλευτής. Ότι λειτουργείτε, δηλαδή, με την ασφάλεια πως αν δεν εκλεγείτε θα επιστρέψετε στη Βουλή, έχοντας κερδίσει ίσως και κάποιους ψηφοφόρους επιπλέον. Γιατί δεν επιλέξατε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες έναν καθαρά αυτοδιοικητικό παράγοντα και επελέγη ένας βουλευτής, ο οποίος διατηρεί την έδρα του;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η πρόταση να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής δεν έγινε από την ηγεσία του κινήματος μας αλλά από τις συντονιστικές επιτροπές που δραστηριοποιούνται, κατά τόπους, στην περιφέρεια Αττικής και οι οποίες με τη σειρά τους μετέφεραν την προτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό μου. Προτίμηση, που με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι με συγκίνησε και με τιμά ιδιαίτερα. Όσον αφορά στη βουλευτική μου ιδιότητα θεωρώ ότι, παραιτούμενος, προδίδω την εμπιστοσύνη των δεκαοκτώ και πλέον χιλιάδων πολιτών, που με την ψήφο τους με εμπιστεύθηκαν ως εκπρόσωπό τους στη Βουλή. Εάν όμως οι πολίτες με την ψήφο τους μου αναθέσουν τη Διοίκηση της Περιφέρειας, τότε και μόνο τότε, θεωρώ ότι δικαιούμαι να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου ιδιότητα και να επικεντρωθώ στη νέα μου αποστολή.

-Ναι ή όχι στην αποκρατικοποίηση δημοσίων εκτάσεων, και γιατί ;

Όχι λέμε μόνο στο ξεπούλημα και σε όποιες διαδικασίες δεν είναι διαφανείς και δεν αποφέρουν οφέλη στο κράτος και κατ’ επέκταση στους πολίτες. Λέμε ναι στην αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου και σε ότι σχετίζεται με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού κράτους. Η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι το ξεπούλημα εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα «αντί πινακίου φακής». Με το ξεπούλημα που γίνεται σήμερα το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η φτωχοποίηση της Ελλάδας. Στόχος μας πρέπει να είναι ένας επιτυχημένος μακροχρόνιος σχεδιασμός που θα εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υλικά και άυλα, της χώρας μας και θα επιτρέπει την δημιουργία επενδύσεων που θα αποφέρουν πολλαπλά, οικονομικά και όχι μόνον, οφέλη, για την κοινωνία και τη χώρα.

 

Διαβάστε συνεντεύξεις και άλλων υποψηφίων στις φετινές εκλογές