Δραγασάκης: Θα κάνουμε… whatever it takes για να σωθεί ο λαός

Μία εμβληματική φράση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Δράσης "Πράττω", για να εξηγήσει τι θα κάνει μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αντιμετωπίσει μεγάλη αντίσταση από την τρόικα και τους εταίρους στα σχέδιά της.

“Whatever it takes”, ανέφερε, που σημαίνει και είναι η φράση που χρησιμοποίησε και ο Μάριο Ντράγκι πριν από δύο χρόνια, για να καταδείξει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εξήγησε, προκειμένου να σωθούν ο λαός και η χώρα, "θα το κάνουμε, με τον τρόπο που ξέρουμε, με τον δημοκρατικό τρόπο δηλαδή. Αν βρεθούμε σε δίλημμα, το δρόμο τον ξέρουμε, θα απευθυνθούμε στον λαό", αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποστηρίζει ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Το σχόλιο αυτό του κ. Δραγασάκη, όπως και μία αναφορά του Μανώλη Γλέζου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι “δεν έχει σημασία για το ΣΥΡΙΖΑ η μορφή του χρήματος”, προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σε ανακοίνωσή της τόνισε:

“Ο κ. Δραγασάκης λέει πως η χώρα, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ανακοινώνει πως θα κάνουν … “whatever it takes”. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γλέζος επαναφέρει σήμερα το θέμα της δραχμής, λέγοντας ότι “δεν έχει σημασία για το ΣΥΡΙΖΑ η μορφή του χρήματος (ευρώ ή δραχμή)” [Βήμα FM]. Προφανώς, και οι δυο εννοούν αυτό που αναφέρει η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δηλαδή στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!”.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε: “Η απόλυτη διαστρέβλωση έχει γίνει το συνώνυμο των ανακοινώσεων του κόμματος Σαμάρα. Πρόκειται για ένα ξαναζεσταμένο φαί που το σερβίρουν κάθε μέρα, όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές έχει αρχίσει και βρομάει. Η ήττα τους πλησιάζει και θα είναι βαριά”.