Στουρνάρας: Πιο κρίσιμη η λίστα των 15.000 από αυτή της Λαγκάρντ

Πιο “κρίσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ είναι η λίστα με τα ονόματα των 54.000 Ελλήνων καταθετών που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά την ακρόασή του σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

Όπως είπε, άμεσα θα κληθούν από το ΣΔΟΕ 15.000 Έλληνες καταθέτες για να δικαιολογήσουν τα ποσά και αν δεν μπορέσουν να το κάνουν, τότε θα πληρώσουν τους ανάλογους φόρους. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε πρώτη φάση θα κληθούν καταθέτες που είχαν στους λογαριασμούς τους ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Χαρακτήρισε επίσης τη φοροδιαφυγή ως “το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε”.

“Με τα μέτρα που πήραμε φτάσαμε σε επίπεδο δαπανών στο κατώτατο όριο. Στα έσοδα όμως απέχουμε πολύ από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου θα εστιαστεί σε αυτό, γιατί δεν είναι μόνο η παράνομη αλλά και η νόμιμη φοροδιαφυγή για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο να ψάξουμε τα αίτια” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, τόνισε ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να εξεταστεί ενώ σημείωσε ότι οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν προσεκτικά το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το θέμα, λέγοντας:

“Ζητήσαμε βοήθεια για το θέμα των υπεράκτιων εταιριών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συλλέξει πληροφορίες και σύντομα πιστεύουμε πως θα μπορούμε να το εξετάσουμε γιατί πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Είναι πρόκληση πράγματι. Από τη συμφωνία που θα κάνουμε με την Ελβετία θα αποδειχθεί πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Η Ελβετία πιέζεται και από την Γερμανία και από τη Γαλλία. Θέλω να είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός σε ότι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Οι νομικοί μας στο υπουργείο Οικονομικών το μελετάνε για να δούμε πως μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Μόνο όμως με διεθνή συνεργασία μπορούμε να το κάνουμε”.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή υπογραμμίζοντας:

“Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Τα παίρνουμε όμως για να έχουμε τέλος του μήνα μισθούς και συντάξεις, για να φύγουμε από τον δύσκολο δρόμο. Δεν άκουσα όμως και από κανένα να κάνει άλλη εναλλακτική πρόταση. Δεν είναι εναλλακτική λύση να βγούμε από το ευρώ ή να κάνουμε μονομερή καταγγελία του χρέους. Τότε θα γινόμασταν Βόρεια Κορέα. Ούτε φάρμακα δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε”. “Δεν βλέπω στο πλανήτη άλλη χώρα που να μπορεί να μας δώσει τόσα χρήματα με αυτούς τους ευεργετικούς όρους”, συμπλήρωσε.