ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε τα έγγραφα των συναντήσεων στο Νταβός

Aίτηση με την οποία ζητάει την κατάθεση εγγράφων που αφορούν τις συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής Τραπεζικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2011, υπέβαλε η βουλετής Α’Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων

"Κατάθεση και γνωστοποίηση εγγράφων σχετιζόμενων με συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεώργιου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής Τραπεζικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι Διοικητές των Τραπεζών «HSBC» και «UBS», τον Ιανουάριο του 2011, στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας: πρακτικά συναντήσεων, απολογιστικές εκθέσεις και κάθε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο που αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, στοιχεία απαραίτητα για την διαλεύκανση της υπόθεσης της επονομαζόμενης «λίστας Λαγκάρντ».

Από τις 26/1/2011 έως τις 29/1/2011 πραγματοποιήθηκε στο Νταβός Ελβετίας, η Ετήσια Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην οποία συμμετείχαν επισήμως και με τη θεσμική τους ιδιότητα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου. Στις 24/10/2012, ο άνω πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, κληθείς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για την υπόθεση της αποκαλούμενης «λίστας Λαγκάρντ», δήλωσε ότι έλαβε μέσω διπλωματικού σάκου από την πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ τη διαβόητη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην Τράπεζα «HSBC» της Ελβετίας τον Οκτώβριο του 2010.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε επί λέξει τα εξής: «Ο κ. Μπίκας μου ανέφερε για πρώτη φορά, είπα αρχές καλοκαιριού, αν θυμάμαι καλά ο κ. Μπίκας έχει πει άνοιξη, Μάιος, Ιούνιος, εκεί κάπου, την ύπαρξη των στοιχείων αυτών [...] Πώς ήρθαν τα στοιχεία; Τα στοιχεία ήρθαν μέσα από διπλωματικό σάκο [...]. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και το πρωί, ότι παρελήφθησαν τον Οκτώβριο το είπα και το επαναλαμβάνω.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι για όλα τα ανωτέρω είχε εξαρχής ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου: «Λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα, πριν γίνουν ενέργειες από την Ελβετία, ότι υπάρχει μια δυνατότητα να έχουμε κάποια στοιχεία. Μου είπε «προχώρα». Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν, ενημερώθηκε ότι ελήφθησαν και μου είπε «προχώρα με τις έρευνες» [...]» Ακόμη, απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με τη συνάντησή του με τραπεζίτες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και με τους επικεφαλής των Ελβετικών Τραπεζών «HSBC» και «UBS», κατά την διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2011, συνομολόγησε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, έλαβε πράγματι χώρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ . Παπακώνσταντίνου, δήλωσε τα εξής: «Ρωτήσατε με ποιον συναντηθήκαμε στο Νταβός μαζί με τον Πρωθυπουργό. Στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων διεθνών τραπεζών [...]» «Άρα, λοιπόν, να σας επιβεβαιώσω ότι έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου του κόσμου, γιατί αυτό είναι το Νταβός, αυτός είναι ο ρόλος του και για αυτό πηγαίνει κανένας εκεί.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε μετ’ επιτάσεως ότι οι συναντήσεις αυτές έγιναν επισήμως και υπό την θεσμική ιδιότητα των συμμετεχόντων, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αναλόγου τύπου συναντήσεις με επικεφαλής διεθνών τραπεζών εμπίπτουν στο θεσμικό ρόλο και τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Οι συναντήσεις αυτές, βεβαίως, δεν έγιναν για προσωπικούς λόγους, γιατί δεν πήγαμε εκεί ως άτομα, αλλά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Υπουργός Οικονομικών. Είναι χρέος, λοιπόν, του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με όλους όσους έχουν ένα σημαντικό και ενεργό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για να εξηγήσει τις θέσεις της Ελλάδας, να εξηγήσει τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να αποκλειστεί από τις αγορές». Εντούτοις, και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου, αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών.

Εξάλλου, στις 26/10/2012 το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στην συγκεκριμένη συνάντηση και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον θεσμικό χαρακτήρα αυτής της συναντήσεως, ως «αυτονόητης δραστηριότητας ενός Πρωθυπουργού». Επειδή, οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου συνάντησαν τον επικεφαλής της Ελβετικής Τράπεζας «ΗSBC», σε χρόνο κατά τον οποίο ο δεύτερος εξ αυτών είχε στην κατοχή του, εν γνώσει του πρώτου, τη «λίστα Λαγκάρντ», λίστα με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην ίδια τράπεζα.

Εξάλλου, επίσης συνάντησαν τον επικεφαλής της τράπεζας «UBS». Επειδή, η επίμονη άρνηση του κ. Παπακωνσταντίνου να αποκαλύψει το περιεχόμενο των άνω συναντήσεων, ενώ εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι ουδέν θεσμικό έγινε προς την κατεύθυνση του ελέγχου και φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία και, επειδή, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι συναντήσεις αυτές έγιναν πάντοτε επισήμως και υπό τη θεσμική ιδιότητα των συμμετεχόντων.

Επειδή η επιταγή διαφάνειας αφορά τον πυρήνα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και ελέγχου της άσκησης της εξουσίας. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο κ. Υπουργός Οικονομικών

1.Τα πρακτικά των επισήμων και υπό θεσμική ιδιότητα συναντήσεων του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεώργιου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γεώργιου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και της «HSBC» και της «UBS», τον Ιανουάριο του 2011, στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι, εάν και εφόσον επρόκειτο όντως για θεσμικές συναντήσεις, τα πρακτικά τους πρέπει να τηρούνται στα οικεία αρχεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών.

2.Τις εκθέσεις απολογισμού των συναντήσεων καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο, που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, όπως επίσης τη σχετική επίσημη αλληλογραφία".