Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα στην κυβέρνηση

Με αμηχανία αντέδρασε η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία πρόταση που είχε ως στόχο να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, καθώς αν γινόταν δεκτή, τότε η κυβέρνηση δεν θα είχε περάσει τα νέα μέτρα μέχρι την 1η Απριλίου.

Η πρόταση κατά του Στουρνάρα που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας, αιφνιδίασε το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόκληση και έσπευσε να καθορίσει και χρονοδιάγραμμα συζήτησης έως το βράδυ της Τρίτης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η προεδρεύουσα του Σώματος, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, βουλευτής της ΝΔ.

Ωσόσο μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρό της, Ε. Βενιζέλο κατέληξε στο ότι δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά υπουργού, αν δεν έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την τελευταία πρόταση μομφής, είτε αυτή αφορούσε την κυβέρνηση, είτε έναν υπουργό.

Η τελευταία πρόταση μομφής, συνολικά κατά της κυβέρνησης, είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2013 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παρέκαμψε τελικά την πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλευρά της κυβέρνησης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, μιλούν για «αυτογκόλ» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιλογή του αυτή όχι μόνο δεν επέφερε κανένα πλήγμα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα συσπείρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.

Όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου ο κανονισμός της βουλής παραβιάστηκε και η πρόταση μομφής δεν συζητήθηκε, μετά από παρέμβαση του κ. Βενιζέλου και μετά την επίκληση μιας γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας, ενώ απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικαλέστηκε τις γνώμες συνταγματολόγων, που όπως είπε, είχε ρωτήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, τις γνωμοδοτήσεις δύο πανεπιστημιακών συνταγματολόγων, του Κ. Χρυσόγονου και της Ιφ. Καμτσίδου.

Ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε νέα πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, η οποία θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα.