Αθανασίου: Εργαλείο για ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης η διαμεσολάβηση

Στο θεσμό της διαμεσολάβησης ως λύση που θα εξυπηρετήσει την ανάγκη αποσυμφόρησης της Δικαιοσύνης "προκειμένου να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα" αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσυνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατα τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της ημέρας της διαμεσολάβησης, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, η διαμεσολάβηση ειναι το "εργαλείο" για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης  και στην κατεύθυνση αυτή "θα πρέπει να ενισχύσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφόρων , αφήνοντας την προσφυγή στα δικαστήρια ως ύστατη λύση".

Στην Ελλαδα λειτουργούν τέσσερις φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Λάρισα. Ήδη έχουν αναρτηθεί στον πίνακα του υπουργειου 381 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, ενώ μέχρι την άνοιξη αναμενεται να διαπιστευθουν ακόμη 500 άτομα.

"Η επικοινωνιακή προβολή του θεσμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του και γι' αυτό οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο έντονες", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νικόλας Κανελλόπουλος.

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Βασίλης Αλεξανδρής επιβεβαίωσε τη στήριξη του Συλλόγου στην ανάπτυξη του θεσμού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η διαμεσολάβηση ανταγωνιστική του έργου των δικαστών".

Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο προσομοίωσης διαμεσολάβησης, ενώ απονεμήθηκαν τίτλοι διαπίστευσης στους 266 διαμεσολαβητές που πέτυχαν στις εξετάσεις του υπουργείου.