Δημοσκόπηση: Μάχη στήθος με στήθος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

1,1 μονάδες μπροστά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μάχη στήθος με στήθος ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωεκλογών δείχνει η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Παρασκήνιο από την εταιρεία e-voice. Σύμφωνα με αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 1,1 μονάδες της ΝΔ, στο 18%, έναντι 16,9 του κόμματος της Συγγρού.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με ποσοστό 7,5%, και ακολουθεί η Ελιά με 6,7% και η Χρυσή Αυγή με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και η δημοκρατική Αριστερά με 1,8%. “Άλλο κόμμα” απαντά το 14% των ερωτηθέντων.

Αναποφάσιστο παραμένει το 8,1% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στο ειδικό ερώτημα που τέθηκε, ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, ως προς το ποια κόμματα “θα μπορούσαν να ψηφίσουν”, προκύπτει επίσης μία τάση πανσπερμίας προς διάφορα κόμματα, με σημαντική καταγραφή, όμως, υπέρ της Ελιάς (19,3%). Ακολουθούν η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ με 15,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 9,6% και φαίνεται να υστερεί στο κομμάτι αυτό των ψηφοφόρων έναντι της ΝΔ.

Οι ψήφοι που συγκεντρώνει το Ποτάμι προέρχονται από το 13,3% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 9,8% όσων δεν είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο 2012 (αποχή), χωρίς να αγνοείται φυσικά το 7,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 5,3% των ψηφοφόρων ΝΔ που, επίσης, δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν το νέο κόμμα. Ηλικιακά, ο κύριος όγκος προέρχεται από την κατηγορία όσων είναι 35-44 ετών (12%), αλλά και από τις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών (8,9%).

Τέλος, στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το ποια από τα νέα κόμματα που σχηματίζονται μπορούν να παίξουν ρόλο στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό κατά τη γνώμη των ψηφοφόρων, το Ποτάμι συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις (31,2%), ακολουθούμενο από την Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη (19,1%), τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία (15%), ενώ η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό, των Β. Πολύδωρα, Χ. Ζώη και Ν. Νικολόπουλου, περιορίζεται στο 6,5%.