Τριπλό “όχι” της τρόικας αποκάλυψε ο Γ. Στουρνάρας

Την άρνηση της τρόικας ως προς τα θέματα-"αγκάθια" των εργασιακών, του επιδόματος γάμου και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, αποκάλυψε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κορυφαίων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Δε θα συζητηθούν στο Euro Working Group τα εργασιακά

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: "Η τρόικα ήταν αρνητική ως προς τη διατήρηση του επιδόματος γάμου. Επίσης αρνητική ήταν η στάση της τρόικας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και στο να επικυρώνονται μία-μία οι αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων από το Κοινοβούλιο, ορθά κατά την άποψή μου, διότι θα είναι πολύ δύσκολο υπό αυτή τη διαδικασία να προσελκυθεί επιχειρηματίας και να επενδύσει".

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι και την Τετάρτη να πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση, μιας και, όπως δήλωσε, το θέμα των εργασιακών αποφασίστηκε να μη συζητηθεί στο αυριανό Euro Working Group.

Ερωτηματικά για την αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων

Από την άλλη, εγείρονται ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, εφόσον δεν διαφαίνεται να ικανοποιείται από την τρόικα κανένα από τα δύο αιτήματά της, αλλά και η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς πολλοί βουλευτές του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου είχαν ζητήσει την παρουσίαση και την επικύρωση κάθε συμφωνίας αποκρατικοποίησης ξεχωριστά από την ολομέλεια της Βουλής.

Σιγή ασυρμάτου είχε προηγηθεί πριν... ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ο Γ. Στουρνάρας

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που είχε συγκαλέσει ο Αντώνης Σαμαράς ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις οικονομικές εκκρεμότητες των υπουργείων, που συζητήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών.

Οι υπουργοί εγκατέλειψαν ένας-ένας το Μέγαρο, αρνούμενοι στο σύνολό τους να κάνουν δηλώσεις. "Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο ή διαφορετικό", αρκέστηκε να δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών συζήτησαν για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες για την πιθανότητα να υπάρχει ελάφρυνση των μέτρων που αφορούν τα οικονομικά. Τελευταίος αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και έκανε και τις παραπάνω δηλώσεις.

"Καυτό" διήμερο έρχεται για την κυβέρνηση

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Euro Working Group που έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα και για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στην αυριανή ομάδα εργασιών.