Guardian: Αστυνομικοί, οπαδοί της Χρυσής Αυγής

Στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, στη δράση της αλλά και στις σχέσεις της με την Αστυνομία κάνει αφιέρωμα σήμερα η βρετανική εφημερίδα “Guardian”.

Το άρθρο ξεκινάει με στίχους ενός τραγουδιού των Pogrom, του αγαπημένου όπως λέει συγκροτήματος της Χρυσής Αυγής. "Ροκ για την πατρίδα, αυτό είναι η μουσική μας, δεν θέλουμε τα παράσιτα και ξένους στη γη μας ..."

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα δημοσιεύεται γραμμένο και στα ελληνικά με τίτλο “Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην Αστυνομία”.

Η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ γράφει ότι “διαδοχικές κυβερνήσεις επέτρεψαν στο υπερεθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής να παρεισφρήσει στις τάξεις της αστυνομίας”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “για περισσότερο από τα τελευταία τρία χρόνια οι εθελοντές φρουροί με τα μαύρα μπλουζάκια δέρνουν μετανάστες ανενόχλητοι από την Αστυνομία” και προσθέτει ότι “τελευταία επιτίθενται και κατά Ελλήνων με την υποψία ότι είναι ομοφυλόφιλοι ή αριστεροί”.

Ακολούθως κάνει εκτενή αναφορά στις επιθέσεις κατά μεταναστών μικροπωλητών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και στα επεισόδια πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο θέατρο Χυτήριο. “Αυτές οι επιθέσεις σχεδόν ποτέ δεν τιμωρούνται”, γράφει ο δημοσιογράφος και δίνει έμφαση επίσης στον τρόπο που χαιρετιούνται μεταξύ τους τα μέλη του “νεοναζιστικού” κόμματος αλλά και στο “σ” που είναι γραμμένο στις μπλούζες του κόμματος με τρόπο που παραπέμπει στα αρχικά των “SS”.

Επίσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα σημερινά εγκαίνια γραφείων του κόμματος στα Μέγαρα, μια πόλη που όπως σημειώνει το δημοσίευμα το σοσιαλιστικό κόμμα (ΠΑΣΟΚ) έλαβε περισσότερο από 15% στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά και στο άνοιγμα του σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα όπου “είναι νομιμοποιημένο από τη Δημοκρατία και τον Τύπο”.