Στην παράταση το θρίλερ για τη δόση

Περιθώριο 72 ωρών δίνουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και οι δανειστές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, αν και αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, ειδικά με την ξεκάθαρη πλέον άρνηση της ΔΗΜΑΡ που καλεί την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους να αποσύρουν τελείως τα εργασιακά.

Το συμβούλιο Euro Working Group, το οποίο συνεδρίασε χθες και διέκοψε τις εργασίες του, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα, έδωσε το χρονικό περιθώριο στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν και στον Αντώνη Σαμαρά να κινηθεί τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για να πετύχει αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Κατά πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα, να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη.

Ωστόσο η συμφωνία φαίνεται να είναι ακόμα μακριά με το πακέτο πάντως να κατατίθεται στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες και σε ένα άρθρο.

Η ΔΗΜΑΡ μένει αμετακίνητη στην άρνησή της να μην αποδέχεται τις προτάσεις της Τρόικας για τα εργασιακά. Μετά από τέσσερις σχεδόν ώρες συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αφού εξέτασε διεξοδικά όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης για το επίμαχο ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι "επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχθεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις".

Στην ανακοίνωση δεν περιέχεται καμία αναφορά στην κυβέρνηση και απευθύνεται έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους να επανεξετάσουν τη στάση τους. "Απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα επόμενα εικοσιτετράωρα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.

Θέτει θέματα και το ΠΑΣΟΚ

Νέες αιτήσεις καταθέτει το ΠΑΣΟΚ προς το υπουργείο οικονομικών προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στα εργασιακά.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν ότι εάν η τρόικα ζητεί όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, τότε όλα σε ένα άρθρο.

Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, αυτή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.

Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά και το επίδομα γάμου και τις τριετίες (σημειώνεται ότι η τρόικα απαιτεί ότι εάν μια επιχείρηση δεν έχει υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, τότε καταργούνται τριετίες και επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους).

Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ/μήνα) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα (με το προσχέδιο του Μνημονίου, οι μειώσεις αρχίζουν από το 14% για τις κατώτατες συντάξεις, μειώνονται στο 10% για τις μεσαίες συντάξεις και αυξάνονται εκ νέου στο 17% για τις υψηλές συντάξεις, οπότε ένας χαμηλοσυνταξιούχος κάτω των 65 ετών, μπορεί να χάσει έως 30% αθροιστικά μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ).