Το χαμένο στικάκι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Έχασε τη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έριξε ευθύνες στο ΣΔΟΕ και υπογράμμισε πολλές φορές ότι τ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή πολιτική από κανέναν.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. “Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας” τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: “έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές”.

“Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους δύο πρώην επικεφαλής, Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, ότι δεν προχώρησαν σε φορολογικούς ελέγχους, καθώς το ΣΔΟΕ είχε την υπηρεσιακή αυτοτέλεια να το κάνει και δεν έπρεπε να περιμένει πολιτικές εντολές.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο ηλεκτρονικό υλικό σε CD με τα περίπου 20.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, απέφυγε να απαντήσει σε ποιον το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, ενώ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται σήμερα.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου, που ζητούσε επίμονα το ονοματεπώνυμο του προσώπου, στο οποίο παρέδωσε για φύλαξη το υλικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε, επίσης, γνωστό ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόσο για τη σχετική λίστα, που είχαν οι γαλλικές αρχές στα χέρια τους, όσο και για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ και, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις τού είχε πει να προχωρήσει.

“Υπάρχει πρωτότυπο CD λίστας Λαγκάρντ, δεν γνωρίζω που βρίσκεται”

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ το οποίο, όπως είπε, παρέλαβε στην Ελλάδα σε διπλωματικό σάκο και εστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με το συνοδευτικό έγγραφο να εξηγεί ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.

“Έγινε αντίγραφο του cd που μας στάλθηκε και δόθηκε στον κ. Διώτη σε στικ. Το αρχικό, μαζί με το διαβιβαστικό από τη Γαλλία το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου, στους συνεργάτες μου, και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που είναι σήμερα” τόνισε.

“Να σταματήσει η σπέκουλα για αλλοίωση λίστας”

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρ. υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μπορεί να υπήρξε από κάποιον άλλον αλλοίωση της αρχικής λίστας.

“Θα έπρεπε να είναι κανείς... συγγνώμη που θα το πω, αλλά, πρέπει να είναι ηλίθιος για να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα αρχείο τέτοιου είδους που μάλιστα το πρωτότυπο βρίσκεται στη Γαλλία και μπορεί να έρθει κάποια στιγμή” επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σχολιάζοντας αιχμές που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον ίδιο, τόνισε: “Δεν ανέχομαι αυτή την ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας να πλανάται. Το πρωτότυπο cd είναι στη Γαλλία και ελπίζω να επανέλθει για να σταματήσει όλη αυτή η σπέκουλα”.

Σε ερώτηση βουλευτών για το πόσο θα είχε ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο από τον έλεγχο της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός. “Το όφελος από τη "λίστα Λαγκάρντ", ακόμα και αν το κράτος έκανε όλους τους ελέγχους και εισέπραττε από τα περίπου 22 δισ., που εκτιμάται ότι ήταν το συνολικό ποσό όλα όσα έπρεπε, θα ήταν πενιχρό. Θα ήταν 100-150 εκατ. ευρώ” ανέφερε.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώθηκε όταν η τελευταία επίμονα ζητούσε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει σε ποιον έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη το πρωτότυπο CD Λαγκάρντ και αν γνωρίζει πού βρίσκεται σήμερα. Αποτέλεσμα ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Τάσου Νεράντζη.

Ακολουθεί ο διάλογος:

Γ. Παπακωνσταντίνου: Παρελήφθη ένα CD. Ζήτησα να το φυλάξω εμπιστευτικά στο γραφείο μου.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σε ποιόν το δώσατε; Δεν απαντάτε. Θέλουμε ονοματεπώνυμο.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν έγινε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής. Ήταν τέτοια η υπόθεση που δεν μου επιτρεπόταν να το κάνω. Επιχειρείτε να μου αποδώσετε πρόθεση ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Ποτέ κανένας στη διαδρομή μου τη μικρή στην πολιτική δεν μου έκανε τέτοια κατηγορία. Όταν μπήκα στην πολιτική ήμουν πετυχημένος επιχειρηματίας. Σήμερα είμαι εκτός πολιτικής, εκτός Βουλής και βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που βρέθηκα, όταν μπήκα στην πολιτική. Εγώ δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία, δεν μετέχω σε off shore εταιρείες, δεν έχω καν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες παρά μόνον δάνεια. Δεν αποδέχομαι από κανέναν παρόμοιου τύπου δηλώσεις. Μη μου αποδίδετε πως με πρόθεση προσπάθησα να καλύψω κόσμο.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πείτε σε ποιον δώσατε το cd και αφήστε τους αφορισμούς.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υποβάθμισα τίποτα, είπα ότι σε σχέση με άλλα στοιχεία, η σημασία που δίνεται σε αυτή τη λίστα είναι υπερβολική. Υπάρχουν πιο σημαντικές πηγές στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού, π.χ. της Τράπεζας της Ελλάδας που μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 2,5 - 3 δισ. ευρώ (σσ. από φορολόγηση).
Η αίσθηση που προσπαθείτε να δώσετε ότι δεν με βολεύει, ότι προσπαθώ να κρύψω κάτι, να καλύψω κάποιον, είναι λάθος και παραπλανητική. Έγινε αντίγραφο για λόγους ασφάλειας. Δόθηκε το πρωτότυπο για αρχειοθέτηση στο γραφείο μου.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σε ποιον; Απαντάτε σε αυτό που ρώτησα.
Τ. Νεράντζης: Δεν θα του υπαγορεύσετε εσείς τον τρόπο και τη σειρά που θα απαντήσει. Θα απαντάει όπως θέλει».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εδώ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και θα λέμε κρίμα θα λέτε να δείξουμε κατανόηση… Προστατέψτε τον, όπως τον κ. Βενιζέλο, κύριε πρόεδρε. Να καταγραφεί πως ο κ. Νεράτζης δεν θέλει να καταγραφεί. Συντηρείτε τη συσκότιση. Συντηρήστε την κι άλλο για να καταλάβουν όλοι τι γίνεται.
Τ. Νεράντζης Δεν με ενδιαφέρουν οι παρεκτροπές σας. Έχω καταλάβει τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό. Μην υποβιβάζετε τη συζήτηση.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Περισσότερο από εσάς είναι αδύνατο.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Προσπαθείτε να μετατρέψετε σε ένα κατηγορητήριο την Επιτροπή. Ούτε ο Χριστόφιας, ούτε ο Ισπανός, ούτε ο Πορτογάλλος, ούτε οι άλλοι που υπέγραψαν μνημόνια είναι προδότες. Προσπαθείτε να συνδέσετε τη λίστα με το μνημόνιο. Δεν την είχαμε πριν το μνημόνιο. Είναι μυθεύματα όλα τα δημοσιεύματα. Στις 20 Οκτωβρίου το παρέλαβα σε διπλωματικό σάκο από τη Γαλλία. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου, που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb, γιατί είναι πιο ασφαλές.
Παρά τις εξηγήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Με ρωτήσατε σε ποιον παρέδωσα το αρχείο. Είπα, στο γραφείο μου. Εγώ το παρέδωσα. Από κει και πέρα καμία άλλη γνώση για το θέμα δεν έχω.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σε ποιον;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα κάνουμε διάλογο. Τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στο ΣΔΟΕ.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Το αντίγραφο βρίσκεται. Το πρωτότυπο;

Γ. Παπακωνσταντίνου: Τα πλήρη στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να σας εμπιστευτούμε ότι είναι ακριβές αντίγραφο; Σε ποιον δώσατε το πρωτότυπο;
Γ. Παπακωνσταντίνου: Χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ξανά το πρωτότυπο.Το αρχείο, που έχει το ΣΔΟΕ, είναι αυτό που παραλάβαμε. Όποιος έχει υποψίες, ας περιμένει το αρχείο από τη Γαλλία που θα έρθει ξανά.

Η απάντηση Διώτη

Βολές κατά των άλλοτε πολιτικών προϊσταμένων του, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και κατά των οικονομικών εισαγγελέων, εξαπολύει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, στο υπόμνημά του προς τους εν λόγω εισαγγελείς. Ο κ. Διώτης καλείτο να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Διώτης –που, όπως και ο προκάτοχος του στο ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης, κλήθηκαν από τους οικονομικούς Εισαγγελείς ως ύποπτοι για την διάπραξη του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- αρνείται την πράξη και χαρακτηρίζει νόμω και ουσία αβάσιμη την κατηγορία.

Εξιστορώντας την παράδοση σε αυτόν της επίμαχης λίστας, ο κ. Διώτης επαναλαμβάνει στο υπόμνημά του ότι του απεστάλη από τέλη Ιουνίου 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τη μορφή USB, ατύπως και χωρίς κανένα διαβιβαστικό και χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού. Χαρακτηρίζει μάλιστα "ασυνήθη για έναν υπουργό τον τρόπο παράδοσης" του εν λόγω υλικού, γεγονός που, όπως είπε, εδραίωσε την πεποίθησή του ότι το αντικείμενο αποτελούσε το υποκλαπέν υλικό του τότε ποινικά διωκόμενου πρώην υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι. Ο κ. Διώτης αναφέρει ότι άνοιξε το αρχείο και είδε ότι περιείχε "ελληνικά ονόματα φυσικών προσώπων και επωνυμίες εταιριών όπως επίσης και διάφορα ποσά σε δολάρια, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε μνεία σχετικά με την προέλευση των ποσών" και τονίζει ότι οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν παλαιότερες εγγραφές "δηλαδή σε χρονικό διάστημα πολύ πριν από την περιέλευση της χώρας σε οικονομική δυσπραγία" και επομένως δεν επρόκειτο για εξαγωγές κεφαλαίων που σχετίζονταν με κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Ο κληθείς σε εξηγήσεις πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επαναλαμβάνει επίσης την άποψή του ότι το επίμαχο υλικό ήταν προϊόν υποκλοπής και παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ότι δεν είχε λόγο να ασχοληθεί με αυτό καθώς ήδη ερευνούσε στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη του ΣΔΟΕ με νόμιμο τρόπο. Αναφέρει επίσης ότι αποφάσισε να ενημερώσει σχετικά τον τότε νέο υπουργό Ευ. Βενιζέλο «ώστε να λάβω από αυτόν εντολές περί του πρακτέου».
Κατά την αφήγηση του κ. Διώτη, όταν στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου του 2011 συνάντησε τον κ. Βενιζέλο στην Βουλή, του παρέδωσε το USB συνοδευμένο από εκτύπωση μερικών σελίδων, του είπε πώς είχε περιέλθει στην κατοχή του και του επισήμανε ότι, βάσει τροποποιητικής διάταξης του 2008, απαγορεύεται να λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία αποδεικτικά που αποκτήθηκαν με αξιόποινες πράξεις.

"Ο υπουργός -συνεχίζει ο κ. Διώτης- συμφώνησε με την άποψή μου, κράτησε το USB, δεν μου έδωσε οποιαδήποτε εντολή σχετικά με αυτό (στην περίπτωση αυτή άλλωστε δεν θα το κρατούσε) και έκτοτε δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριμένο αντικείμενο ούτε κάποια ενέργεια μέχρι την αποχώρηση μου από το ΣΔΟΕ".

Όπως τονίζει ο κ. Διώτης, ο κ. Βενιζέλος του είχε δώσει εντολή τον Οκτώβριο του 2011 να διενεργήσει το ΣΔΟΕ φορολογικό έλεγχο σε 750 πρόσωπα σχετικά με εξαγωγή ποσών το 2009, ενώ αργότερα ο υπουργός του έδωσε εντολή για έλεγχο 743 φυσικών προσώπων που είχαν κάνει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό το 2010.

Ο κ. Διώτης επισημαίνει ότι ο "κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται τώρα δημόσια ότι ως υπουργός δεν έδινε ποτέ εντολές για το χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων, αλλά μόνο “γενικές κατευθυντήριες οδηγίες”». Στο υπόμνημά του ο κ. Διώτης σχολιάζει την κατάθεση του κ. Βενιζέλου που υποστηρίζει ότι αποδέχθηκε τη νομική προσέγγιση του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ αλλά αντιφάσκει όταν αναφέρει πως, αν είχε περιέλθει πρώτα στον ίδιο ως υπουργό το υλικό, θα το παρέδιδε στο ΣΔΟΕ προς αξιολόγηση και αξιοποίηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διώτης: «Γιατί ο υπουργός δέχθηκε το USB όταν του το παρέδωσα; Γιατί δεν μου το επέστρεψε με την εντολή να το χειριστώ “ως πηγή ανεπίσημων πληροφοριών”;".

Μάλιστα ο κ. Διώτης, αφού στηλιτεύει τον τρόπο που του παραδόθηκε η επίμαχη λίστα, αναφέρει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η νομιμότητα "δεν ισχύει α λα καρτ" και εκφράζει τη λύπη του γιατί διαπίστωσε ότι ακόμη και σε παράγοντες της Πολιτείας υφέρπει η βεβαιότητα πως το ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του θα έπρεπε με εμφανή τρόπο να τηρήσουν το νόμο και με αφανή να τον παραβούν διεξάγοντας έρευνες βάσει του παράνομου αποδεικτικού υλικού.