Τσίπρας: Η Μέρκελ, υπνοβάτης της λιτότητας

“Υπνοβάτη της λιτότητας” χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ στο ομότιτλο άρθρο του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι “ξεπερνά σε αντιπληθωριστική εμμονή, ακόμη και τον ίδιο τον πνευματικό πατέρα του αντιπληθωρισμού”, τον οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα συστήνει στην Άνγκελα Μέρκελ να διαβάσει το κλασικό σύγγραμμα “Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960” του Μίλτον Φρίντμαν και της Άννα Σβαρτζ, σημειώνοντας πως ίσως έτσι αντιληφθεί “ότι επιβάλλοντας μέχρι σήμερα, την ιδεοληψία της στην μόνο κατ’ όνομα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παγιδεύει, τη μεν Ευρωζώνη ως σύνολο σ’ ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας με μηδενική ή πολύ χαμηλή και άνεργη οικονομική μεγέθυνση, τη δε νότια περιφέρειά της στην επικίνδυνη για όλους – και κυρίως για τη χώρα της περιδίνηση στην κρίση. Δηλαδή, στον στροβιλισμό ανάμεσα στην ύφεση και την αδύναμη και εικονική ανάπτυξη”.

“Σαν σύγχρονος υπνοβάτης της σημερινής Ευρώπης”, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν βλέπει, αλλά και δεν αξιοποιεί:

§ το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει την κρίση ασκώντας επεκτατική πολιτική, αντί για την αέναη λιτότητα,
§ τη δια της συγκρίσεως απόδειξη ότι η ίδια η λιτότητα είναι η κρίση – όχι η λύση,
§ την αδιάψευστη απόδειξη από τη δική μου χώρα, την Ελλάδα ότι η λιτότητα έχει αποτύχει, προκαλώντας ταυτόχρονα μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης και ντροπιαστική για όλη την Ευρώπη ανθρωπιστική κρίση.

“Τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν. Ή όλοι μαζί αλλάζουμε ρότα προς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη ή αποχαιρετάμε την ευρωπαϊκή ιδέα μέσα στον κουρνιαχτό και στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος”, ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, και καταλήγει: “Είναι, λοιπόν, καιρός όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης”.