Η Ελλάδα στην προεδρία χωρίς τον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική η άρνηση

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην τελετή για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε..

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται συνδέεται με την αναβολή της επίσκεψης της ευρωπαϊκής "επιτροπής - ελέγχου" για τα πεπραγμένα της τρόικας, αλλά και με την απόφαση του κ. Σαμαρά και του κ. Δένδια, να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μετά και από την επίσημη ανακοίνωση της απουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή έναρξης το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε:

"Ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Πατρίδα του! Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του...", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

"Η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Όσον αφορά τις αλληλοκατηγορίες για τα θέματα τρομοκρατίας,  σήμερα που η χώρα μας αναλαμβάνει επισήμως την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην πατρίδα μας, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα κι όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις για τη συντήρηση ενός τεχνητού διπολισμού που δεν προσφέρει το παραμικρό στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών", ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απουσιάσει από την εκδήλωση στηλίτευσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας χρέωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι "είναι συνεπής στην πολιτική υπονόμευσης της ελληνικής προεδρίας".

Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος στην οποία αναφέρεται πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παρευρεθεί "στη σημερινή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής". "Είναι τελετή έναρξης, όχι συναυλία", διορθώνει στο tweet του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Για πολιτική κίνηση αναφορικά με την άρνηση του κ. Τσίπρα να μετάσχει στις σημερινές εκδηλώσεις μίλησε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

"Το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις έχει να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος", ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέει επίσης τη μη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία "με το γεγονός" -όπως εκτιμά- ότι "ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να αναβάλει την έλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας". Η κίνηση αυτή, υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, "δείχνει ακριβώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έρευνα αυτής της επιτροπής για να καταδείξει με τον πιο απτό τρόπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το πού μας οδήγησε το μνημόνιο".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "συμμετέχει σε αυτή την πανηγυρική φιέστα φορώντας δυστυχώς ένα κοστούμι αυταρχισμού" και προσθέτει: "Εκθέτει τη χώρα μας και διεθνώς και στον ευρωπαϊκό χώρο να συμπίπτει η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας με απαγορεύσεις τέτοιας μεγάλης έκτασης και τελικά η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, συνειρμικά πια, να παραπέμπει σε καταστάσεις ενός μεγάλου αυταρχισμού και ενός καθεστώτος εκτεταμένης καταστολής".